Mikeļdienas gadatirgus Šķaunē

img

28. septembrī pēc pirmajām salnām, laikā, kad priecē ražas pilnie apcirkņi, krāsaini kā rudens lapas, Šķaunē izskanēja jau par tradīciju kļuvušie Miķeļi.

Miķeļi jeb Miķeļdiena ir latviešu rudens saulgrieži, kad diena un nakts atkal ir vienādā garumā. Līdz Miķeļiem vajadzēja novākt izaudzēto ražu. Rudens sieva Rudenīte aicināja saglabāt svētku noskaņojumu, neskatoties uz to, ka ārā kļūst drūmāks un dzestrāks. Rudenī, kā nekad, daba spēlējas ar krāsām, padarot rudeni mainīgu.



Tikpat mainīga un koša izvērtās Miķeļdienas svētku programma, kur jautras dziesmas mijās ar liriskām un dejotāji riņķoja kā rudens lapas: Šķaunes TN vokālais ansamblis “Atpūtai”, Skaistas TN līnijdeju grupa “Harmonija”, Ezernieku SN Tautību studija, Konstantinovas TN līnijdeju grupa “Magnolijas”, Feimaņu pagasta KN bērnu ritma deju grupa “Karameles”, Konstantinovas TN vokālais ansamblis “Vēja zvans”, Šķaunes TN sieviešu deju grupa “Romantika” un muzikants Jevģēnijs Ļaskovskis.



Miķeļi ir laiks, kad katrs var padižoties ar izaudzēto savā dārzā. Šogad Rudenīte aicināja kabaču audzētājus, lai godinātu garākā kabača īpašnieku. Izrādījās, ka garāko - 78 cm kabaci izaudzēja Šķaunes iedzīvotāja Emīlija Leitāne, otrajā un trešajā vietā ierindojās Tamāras Kornilovas un Innas Matvejevas no Svariņiem atvestie kabači.



Pateicoties Šķaunes pagasta pārvaldes vadītājas Romualdas Demidas, pavāres Leonoras Muiznieces, noformētāju Ernas Šļahotas un Ivetas Muravskas rūpēm visi svētku apmeklētāji lieliski atpūtās pēc vasaras trakulīgā skrējiena, lika just, ka rudens ir mīlēts un gaidīts, jo ienes dzīvē savu šarmu.



 



Ilona Kozlovska,



Šķaunes TN pasākumu organizatore