Latgale – SPA dvēselei

img


Pagājušajā piektdienā Krāslavā notika pasākums, kas pulcēja ar tūrisma nozari saistītus cilvēkus. Pils kompleksa atjaunotajos staļļos norisinājās Latgales reģiona Tūrisma asociācijas konference, kurā piedalījās apmēram pusotra simta viesu. Programma nopietna, var teikt, ka vesela darba diena - no pulksten 12.00 līdz 20.00. Uzaicināto vidū bija Latvijas prezidenta padomniece, Latvijas vēstnieks Polijā, kā arī Polijas vēstnieks Latvijā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras tūrisma departamenta vadītājs un citi. Iepazīstoties ar dienas kārtību, bija skaidrs, ka būs daudz informācijas. Galvenais, lai būtu interesanti. Kā saka mans kolēģis, ceļu pārvarēs ejošais. Un es devos, lai gūtu jaunas zināšanas un iespaidus.

Staļļos skanēja mūzika, kas uzreiz noskaņoja liriskai, pavisam ne darba, bet gan vakara noskaņai. Viesiem tika piedāvātas uzkodas un dzērieni, varēja baudīt tasi kafijas un parunāties ar sen neredzētiem paziņām. Tomēr visam ir savs laiks. Pēc neilgas kafijas pauzes visi devās uz konferences atklāšanas zāli. Iesācis runu ar dažiem jokiem, pasākuma vadītājs, tūrisma portāla BalticTravelnews.com direktors Aivars Mackevičs, pavēstīja, ka balvas, ko šogad pasniegs vakara izskaņā, ir lielākas salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.
Turpinājumā vārds tika dots Jeļenai Kijaško, Latgales reģiona tūrisma asociācijas valdes priekšsēdētājai, Rēzeknes TIC vadītājai, kura uzsvēra, ka, strādājot kopā un virzoties uz priekšu, mēs padarīsim Latgali pievilcīgu tūristiem. Viņa novēlēja iegūt papildu motivāciju, smelties idejas biznesa attīstīšanai vai paplašināšanai, atrast sadarbības partnerus.
Pēc tam uzstājās Latgales plānošanas reģiona pārstāvis Sergejs Maksimovs. Viņš emocionāli runāja par tūrisma nozares attīstību Latgalē, par to, ko mēs piedāvājam un ko varam piedāvāt tūristiem. Mūsdienu sabiedrība ir piekusušu cilvēku pūlis, kas meklē atpūtu - mierīgu un rimtu, nevis ballītes, jūru un plašas programmas. Latgale ir spa dvēselei, vieta, kur var atgriezties pie saviem pirmsākumiem. Tomēr jāņem vērā, ka tūristi skaita ceļā pavadīto laiku. Citiem vārdiem, transporta iespējas ir visai bēdīgas. Patiešām, ja mums būtu lidosta, piemēram, Daugavpilī, tūristu plūsma uz mūsu reģionu, iespējams, ievērojami palielinātos. Ja būtu autobāņi, ceļotāji varētu ātri sasniegt savu galamērķi. Un daudzi Latgales reģiona iedzīvotāji varētu ātrāk sasniegt galvaspilsētu. Darbi virzās lēni. Tāpēc pie tā ir jāstrādā visos līmeņos un vienā virzienā.
Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Viktors Moisejs uzrunāja klātesošos, uzsverot nepieciešamību mūsu novada attīstībā izmantot dabas resursus, kulinārijas un kultūras mantojumu.
Kad apsveikuma uzrunas beidzās, pie mikrofona tika aicināta Līga Kondrāte, Ludzas TIC vadītāja un LRTA “Ezerzeme” valdes locekle. Viņa pastāstīja par plānoto un jau paveikto, par attīstības virzieniem un pieprasījuma izmaiņām Latgales reģionā. Protams, ir jāsaprot, kurš ir mūsu potenciālais klients, ko viņš vēlas un ko mēs varam piedāvāt. Ir svarīgi izstrādāt tādus piedāvājumus, kas raisīs vēlmi apmeklēt. Statistiski ir vērojams individuālo tūristu un tūristu, kas ceļo kopā ar ģimenēm, skaita pieaugums. Tēmu turpināja Jeļena Kijaško, kura uzsvēra, ka tādas interneta vietnes kā Instagram, Facebook, Twitter un dažādas mājaslapas ir lieliski palīgi tūristu maršrutu popularizēšanā. Bet nevajag novērtēt par zemu drukātos materiālus, bukletus, kartes. Attīstībai ir svarīga sadarbība ar ceļojumu aģentūrām un biznesa partneriem. Arī starptautiskas izstādes Igaunijā, Nīderlandē, Vācijā veicina Latgales reģiona popularizēšanu.
Enerģiskā Krāslavas TIC vadītāja Tatjana Kozačuka stāstīja par grāfu Plāteru kompleksa attīstības redzējumu un perspektīvām. Ar slaidrādes palīdzību viņa demonstrēja pēdējo desmit gadu laikā paveikto. Pils kompleksa liktenis ir mainījies, tagad tas ir tūrisma objekts, kas vizuāli piesaista, nevis atgrūž, kā tas bija 2010. gadā. Tika stāstīts arī par daudziem projektiem, kuru ietvaros tika pārveidotas pils kompleksa ēkas. Protams, pateicības tika veltītas iniciatorēm, kuras rakstīja projektus - Inārai Dzalbei, Ilzei Stabulniecei.
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras tūrisma nodaļas vadītāja Inese Širava iepazīstināja klātesošos ar plānotajiem un īstenotajiem pasākumiem tūrisma attīstībā valstī un Latgales reģionā. Saskaņā ar aptauju vietējie tūristi, kas veic īsos izbraukumus, visbiežāk apmeklē dabu, tāpat arī neiebilst apskatīt pilsētas kultūras pieminekļus.
Polijas vēstniece Latvijā Monika Mihališina uzsvēra, ka viņa Krāslavā ir ne pirmo reizi, un viņai ir prieks šeit atrasties. “Latgale asociējas ar dabu, gardiem ēdieniem, mākslu un Dievu. Daba ir tik tīra, ka mežā var lasīt sēnes veseliem spaiņiem. Polijā neviens tam netic.” Vēstniece arī atgādināja, ka var piesaistīt tūristus no Polijas, jo starp mūsu tautām ir kultūrvēsturiska saikne.
Edgars Bondars sacīja, ka cilvēki daudz ceļo, taču tūristus piesaista ne tikai pašas vietas, bet arī stāsts jeb drīzāk spēja interesanti pasniegt vēsturisku informāciju. Viņš uzsvēra inovatīvas pieejas nepieciešamību, lai izveidotu lietojumprogrammu - tajā tiktu atspoguļoti visi pasākumi, ko ikviens var apmeklēt.
Anna Šēla, Polijas lielākā laikraksta žurnāliste, runāja par tūrisma piedāvājumu izvietojumu Latgalē. Uzsvars tika likts uz sociālo tīklu un kontu izmantošanu. Iespēja pareizi izveidot kontu, kas patiktu lietotājiem.
Programmas turpinājumā sekoja divi veiksmes stāsti. Par vienu no tiem stāstīja kafijas grauzdētavas “Kuup” vadītājs Oskars Maculevičs, par otru - veiksmīgais uzņēmējs Renārs Liepiņš, mārketinga kompānijas “Enter Group Creative” pārstāvis.
Veiksmīga vakara noslēgumā tika pasniegtas “Latgales tūrisma gada balvas 2019”. Aina Barsukova no Malnavas maiznīcas “Dzīles” (Kārsavas novads) tika nosaukta par “Tūrisma profesionāli”. Viesu nams “Dvinska” (Daugavpils) tika atzīts par labāko tūristu mītni pilsētā, savukārt viesu māja “Svilpaunieki” (Rēzeknes novads) - labākās naktsmājas laukos. 12 labāko pretendentu grupā “Labākais jaunais tūrisma objekts” uzvaru guva “Lost in Latgale” kajaku tūres (Krāslavas novads). Par inovatīvāko tūrisma objektu tika atzīta mākslas galerija Moto & Metal Nester Custom (Preiļi). Lolitas Kozlovskas balva tika piešķirta Latgales vēstniecībai “Gors” (Rēzekne). Uzvarētāji saņēma statuetes, ziedus un dāvanas, pēc tam ikvienam tika dota iespēja pateikt to, kas uz sirds. Pamatā, protams, tie bija pateicības vārdi ne tikai žūrijas locekļiem un tūristiem, bet arī saviem konkurentiem, kuri vienmēr ir formā un mudina pilnveidoties, sasniegt mērķus.
Pēc konferences sapratu, ka priekšā vēl ir daudz darba, lai gūtu labākus rezultātus. Noticēt sapnim un to īstenot, izmantojot un saglabājot mūsu zilo ezeru zemes dabas resursus - jaunu uzņēmēju un to, kuri vēlas turpināt iesākto, uzdevums. Pacietība un darbs spēj visu.



Jeļena AVSJUKEVIČA