Nevis laimīga loze, bet gan likumsakarība!

img


Grāveri – omulīgs ciemats ar arhitektūras dominanci, ar skaistāko pārveidoto Latgales pareizticīgo baznīcu gleznainā ezera krastā... Žēl, ka pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā ciemats kļuvis gandrīz tukšs. Par spīti visām likstām, dzīve, sociālā, kultūras, šeit rit pilnā sparā...

Šī ciemata popularitātes noslēpums - cilvēki. Optimismu un aktivitāti mažora tonalitātē šeit uztur dāmas labākajos gados. Populārā deju grupa LiDejas ir gan pagasta zīmols, gan Aglonas novada radošā rozīnīte. Daudzreiz ar prieku fotografēju oriģinālo ansambli uzstājoties, bet kas neaizmirstams bija pagājušā gada jubilejas uzvedums uz āra skatuves pie ezera. Desmit gadu laikā horeogrāfes Lidijas Trušeles izveidotais kolektīvs, kas turpina savu radošo biogrāfiju Intas Beikules vadībā, ar nemainīgiem panākumiem uzstājās Aglonas, Dagdas, Krāslavas un Preiļu novados. Lieliskais Grāveru sešinieks ar viesizrādēm uzstājās Daugavpilī un pat Lietuvā. Gadu gaitā sastāvs ir mainījies, līdz tika atrasts optimāls formāts. Pastāvīgi mainīgs repertuārs, skatuves tērpu dažādība ir kolektīva popularitātes un bagātības noslēpums. 



Radošais stils – bezgalīgs meklējumu un atradumu ceļš. Riskēšu paust savu vērtējumu: šobrīd izplatītajām līnijdejām Grāveru dāmas prata piešķirt savu unikālo stilu un kolorītu, ko dēvē par teatralizētu izrādi. Ir kompozīcijas, kas precīzi atbilst formātam - muzikāla mini izrāde! To nav iespējams izteikt vārdos, tas ir jāredz un jāsajūt... Grāveru kolektīvs īpašu uzmanību pievērš deju melodiju izvēlei: latviešu, eiropiešu, Latīņamerikas, krievu... Kas pārsteidzoši: saņemot ziedus un apsveikumus desmitajā jubilejā, dejojošie skolotāji, nu jau bezdarbnieki, neizrādīja skumjas. Proti, pagājušajā vasarā uz visiem laikiem tika slēgta Grāveru pamatskola – izglītības iestāde ar 132 gadu vēsturi.



Aleksejs GONČAROVS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.16



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv