Kā dzīvo pansionāts “Krastini?”

img

Saņēmusi uzaicinājumu no valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Latgale" filiāles "Krastiņi" vadītāja Igora Reščenko, apciemot iestādi, biju priecīga par šādu iespēju. Nedēļas pirmajā dienā, iepriekš izpētījusi internetā pieejamo informāciju, es devos ceļā. Ierodoties pansionāta teritorijā, nācās meklēt vietu automašīnai. Tikmēr mani jau "pamanīja" novērošanas kamerā, kas atrodas iestādes teritorijā, un filiāles vadītājs mani sagaidīja uz ielas pie ieejas pansionātā. Iegājām ēkā, kur cienījams, bet draudzīgs apsargs palūdza man veikt par sevi ierakstu žurnālā un parakstīties.

Iestādes vadītāja kabinets atrodas pirmajā stāvā. Sākām sarunu. Pretēji ierastajam, pirmais jautājums tika uzdots man. Filiāles vadītāju interesēja, kā man patika ceļš, pa kuru ierados, jo parasti pēdējie divi kilometri pa grants ceļu braucējus ne pārāk iepriecina. Kā saka – labāk vienreiz redzēt, nekā 100 reizes dzirdēt. Devāmies izstaigāt pansionāta teritoriju, un personīgi iepazīties ar apstākļiem, kādos dzīvo klienti (tā visi darbinieki sauc cilvēkus, kuri uzturas filiālē).



Laukā, varētu teikt, dzīve ritēja pilnā sparā. Saulainā jaukā dienā daudzi pansionāta iemītnieki sauļojās, pastaigājās pa celiņiem, spēlēja novusu, sarunājās, sēžot uz soliem, kopumā baudīja skaisto augusta laiku. Visi satiktie sveicināja pansionāta vadītāju un ar interesi vēroja viņa pavadoni ar fotokameru. Atmosfēra, ļoti mājīga un brīva. Bija dzirdama pieklusināta mūzika.



Igors Reščenko pastāstīja, ka VSAC "Latgale" filiāle "Krastiņi" ir viena no četrām Latgalē ar centru Lielmēmelē. Filiāle "Krastini" teritoriālās administratīvās reformas dēļ no Aglonas novada, kļuva par Krāslavas novada daļu. Iestāde vairākas reizes ir mainījusi nosaukumu. Vadītājs ir amatā kopš 2016. gada. Filiāle gleznainajā Geraņimovas Ilzas ezera krastā ir gatava uzņemt 95 cilvēkus. Šobrīd tikai divas vai trīs vietas nav aizņemtas. Kā atzīst vadītājs, iekļūt šajā pansijā nav tik vienkārši. Vietas piešķir Veselības ministrija, un procesā tiek iesaistīti arī sociālā dienesta darbinieki. Lielākā daļa klientu ir garīgi slimi cilvēki, tāpēc tiek izvēlēts atbilstošs personāls. Šeit strādā 84 darbinieki - tā ir administrācija, pedagogi, medmāsas un saimniecības daļas personāls. Ir vairākas vakances - masāžas, medmāsas un fizioterapeita. Vadītājus piedāvātās algas novērtē kā pietiekami labas mūsu reģionam, un arī veselības apdrošināšana ir liels bonuss. Tomēr nez kāpēc cilvēki nesteidzas kļūt par vakanču pretendentiem, viņi, iespējams, nevēlas strādāt... [..]



Jeļena AVSJUKEVIČA



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.33



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv