Prasmes nostiprinātas!

img

Kā iepriekš ziņojām, 19. augustā Krāslavas Valsts ģimnāzijā, notika Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes (LRB) Krāslavas daļas ugunsdzēsības praktiskās mācības. Saskaņā ar mācību scenāriju ģimnāzijas garderobē remontdarbu laikā no slīpmašīnas radītajām dzirkstelēm izcēlās ugunsgrēks un nostrādāja Automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma un tika uzsākta cilvēku evakuācija. Viens no ģimnāzijas darbiniekiem, stipra piedūmojuma dēļ zaudēja samaņu un palika ugunsgrēka izcelšanās vietā.

Tā kā preses pārstāvjiem mācības nebija iespējams vērot klātienē koronavīrusa izplatības ierobežojumu dēļ, mācību norisi komentēja VUGD LRB Krāslavas daļas komandieris Dmitrijs Krivenko.



Kā notiek gatavošanās mācībām?



Gada beigās tiek izstrādāts mācību plāns nākamajam gadam. Jau pašā sākumā tiek izstrādāts mācību scenārijs, kas atspoguļo taktisko ideju - kas deg, kur deg, kādas ir objekta īpašības, cik cilvēku piedalīsies mācībās un kāda tehnika tiks izmantota. Tiek aprēķināts degšanas laukums, kas dalībniekiem būs nosacīti jānodzēš, un upuru skaits, kurus meklēs ugunsdzēsēji glābēji.



Vai iedzīvotāji izrādīja interesi par mācībām?



Nevaru teikt, ka bija kaut kāda īpaša interese no iedzīvotāju puses. Jā, garāmbraucēji un garāmgājēji ar īpašu interesi skatījās, bet nebija tā, ka kāds piegāja vai jautāja, kas notiek. Bērni bija pārsteigti redzēt tik daudz ugunsdzēsēju mašīnu un fotografēja tehniku.



Kas piedalījās mācībās?



Mācībās piedalījās Krāslavas daļas, Daugavpils 2.daļas, Višķu un Dagdas posteņu ugunsdzēsēji glābēji. Kopējais skaits - 14 cilvēki.



Kā pagāja mācības? Vai izdevās sasniegt plānoto?



Kopumā mācības pagāja labi. Mācību uzdevumi tika veikti – novērtējām mūsu darbinieku darbu un rīcību, varējām novērtēt ģimnāzijas administrācijas gatavību zvanīt uz 112 un sniegt visu nepieciešamo informāciju dispečeram, novērojām kā viņi satika ugunsdzēsējus glābējus, kādu informāciju sniedza glābšanas darbu vadītājam. Sekojām līdzi izglītības iestādes personāla darbībām – kā evakuējās, dzirdot trauksmes signālu. Bija svarīgi arī pārbaudīt vai nostrādās Automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma, jo pavisam drīz sāksies jaunais mācību gads, bērni atgriezīsies skolā un šai sistēmai jābūt absolūtā kārtībā! Viss nostrādāja. Protams, bija nenozīmīgas kļūdas, nepilnības, bet tas ir normāli. Tāpēc arī ir vajadzīgas mācības, lai mācītos no savām kļūdām nodarbību laikā un jau reālajā izsaukumā visu izdarītu pareizi un ātri. Mācības katrai struktūrvienībai notiek reizi gadā.



Katrai grupai ir savs pārbaudītājs, kurš novēro ugunsdzēsēju-glābēju rīcību, tad viņš raksta slēdzienu, par ko slēgtā formā ziņo augstākstāvošām iestādēm.



Īsāk sakot, praktiskās mācības ugunsgrēka dzēšanā un glābšanas operācijas vadībā pagāja veiksmīgi.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Foto: VUGD