Ir jāizmanto mums sniegtās iespējas

img

Iemesls sarunai ar Krāslavas slimnīcas valdes locekli un Krāslavas novada pašvaldības priekšsēdētāja pirmo vietnieku Aleksandru Jevtušoku bija 14. augustā Krāslavā notikušā sankcionētā protesta akcija pret "obligāto" vakcināciju. Izmantojot iespēju, uzdevu arī citus, vienlīdz svarīgus jautājumus, kas interesē mūsu novada iedzīvotājus. Sākām ar aktuālāko.
- Vai jūs zinājāt, ka pie novada domes ēkas Krāslavā notiks sankcionēta protesta akcija?

- Jā, es zināju, jo pašvaldība tai deva atļauju. 14. augustā biju aizņemts darbā un ierasties neplānoju. Precīzāk, es pat neizskatīju šādu iespēju. Tā kā uzskatu, ka vakcinācijas tēma jau sen un daudz tiek apspriesta plašsaziņas līdzekļos. Internetā arī atrodama visaptveroša informācija. Ja rodas jautājumi, vienmēr var pajautāt savam ģimenes ārstam. Vārdu sakot, kurš grib, tas atbildes atradīs.



- Piekrītu, informācijas tiešām ir daudz. Cita lieta ir tā, ka bieži vien informācija ir pretrunīga. Man, piemēram, akcijā pietrūka otras puses klātbūtnes, kas saprotamā valodā izskaidrotu situāciju un atbildētu uz novada iedzīvotāju jautājumiem.



- Mana atbilde ir pavisam vienkārša, es zinu daudzus gadījumus, kas skaidri parāda nepieciešamību vakcinēties. Personīgi es zinu par koronavīrusa gadījumiem Krāslavas iedzīvotājiem, kas noritēja ļoti smagā formā. Es domāju, ka ir vērts ieklausīties tajos, kuri paši jau ir pārslimojuši šo bīstamo slimību un kuri vēl joprojām atveseļojas. Vienkārši izsakoties, mirstības līmenis no koronavīrusa ir ne vairāk kā 3-4%, bet jautājums ir, kurš vēlētos pēc brīvas gribas papildināt skumjo statistiku?



- Varbūt tomēr bija vērts izmantot izdevību un uzrunāt cilvēkus? Jūs tomēr esat autoritatīva persona, tautas vēlēts deputāts. Varbūt kāds no klātesošajiem būtu mainījis savus uzskatus?



- Maz ticams, ka mana klātbūtne varētu radikāli mainīt situāciju. Esmu pārliecināts, ka ir grūti kaut ko izskaidrot kādam, kurš nevēlas klausīties un saprast sarunu biedru. Ja cilvēks nav gatavs uztvert informāciju, tad tas ir bezjēdzīgi. Tas ir kaut kas no sērijas: "Ir mans viedoklis, un ir nepareizais”.



Cilvēki, kas sapulcējās akcijā, neatnāca jautāt, kas ir vakcinācija, bet gan parādīt savu nostāju pret vakcināciju. Vēl vairāk mani pārsteidz tas, ka daudziem protestētājiem ir augstākā izglītība, tas ir, viņi ir inteliģenti un izglītoti cilvēki, kuri zina, kā atrast informāciju. Ja tie būtu, kādi mazāk izglītoti mūsu novada iedzīvotāji, tad varētu domāt, ka viņiem tiešām ir nepieciešama papildu informācija, diskusijas utt. Mēs novadā esam veikuši pietiekami daudz skaidrojošu darbu. Lielākā daļa slimnīcas un pansionātu darbinieki jau ir saņēmuši vakcināciju. Turklāt neviens šos cilvēkus nespieda.



Nevajag aizmirst, ka katrai monētai ir arī otra puse. Šajā gadījumā tie ir cilvēki, kuri atradīsies blakus nevakcinētajiem. Tie, kuri nav vakcinēti, vienkārši nevēlas sevi aizsargāt. Viņi domā tikai par savām vēlmēm, bet ne par to, ka viņiem līdzās ir daudzi cilvēki, kas ir atkarīgi no viņu darba. Es domāju ne tikai ārstus, bet visu profesiju pārstāvjus, kas saskaras ar lielu iedzīvotāju skaitu.



Daudzi atsakās no vakcinācijas, dzirdot, ka tā it kā negatīvi ietekmē nieres, aknas, sirdi un asinsrites sistēmu. Turklāt katrs izsaka savu versiju. Bet, kad sāc uzdot jautājumus, atbildes nav...



Atcerēsimies vēsturi. Cilvēce visos laikos ir cīnījusies ar epidēmijām, vakcinējoties. Arī tagad daudzi saņem vakcināciju pret bakām, poliomielītu, tuberkulozi. Neviens neuzdod jautājumus, tas ir normāls process. Būtība ir tāda, ka preparāts tiek ievadītas nelielā devā, kas vajadzības gadījumā palīdz cīnīties ar slimību. Bet kāpēc atteikties vakcinēties pret koronavīrusu, nav skaidrs. Vakcinācija ir bezmaksas, iedzīvotājiem tiek sniegtas visas iespējas.



Šādā situācijā es kā ārsts nevaru saprast cilvēkus, kuri nevēlas vakcinēties. Galu galā visu apstiprina statistika, saslimstības kulminācijā Daugavpils reģionālajā slimnīcā no Covid-19 tika ārstēti 100-120 cilvēki, šodien tie ir 30-35 cilvēki, nav tik daudz smagu gadījumu, un attiecīgi mirstība ir zemāka.



Ir pieņemami atteikties no vakcīnas tikai tiem cilvēkiem, kuriem ir kontrindikācijas, taču par to ir jālemj vienīgi



ar ģimenes ārstu, nevis pašam kaut kas jāizdomā. Masveida vakcinācija palīdzēs apturēt koronavīrusa izplatību.



- Iedzīvotājus satrauc arī Krāslavas slimnīcas pastāvēšana. Kādas ir prognozes un no kā tas atkarīgs?



[..]



 



Iveta LEIKUMA 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.34



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv