Piemiņas zīme Indricā

img


1. oktobrī, Kalniešu pagastā, Indricā, vietā, kur kādreiz atradās Plāteru muiža, tika uzstādīta jauna piemiņas zīme “Indricas pilskalns”. Pasākums bija veltīts 550. gadadienai kopš Indricas (vācu: Nederitz, poļu: Indryca) pirmās pieminēšanas vēsturiskajās hronikās. Piemiņas zīmi izgatavoja brāļu Vanagu uzņēmumā, pasūtījums tika apmaksāts no pagasta budžeta, ideja nomainīt veco piemiņas zīmi pret jaunu radās Kalniešu pagasta muzejistabas vadītājai Marijai Dilbai.

Nederitz īpašumam ir bijusi īpaša loma mūsu novada vēsturē. Bruņiniekam Plāteram Indricu izlēņoja 200 gadus iepriekš, pirms Plāteru dzimta iegādājās Krāslavu. Šeit bija robeža starp Livoniju un Polockas kņazisti, vēlāk Lietuvas dižkunigaitiju. Īpašums pierobežā – tā bija atbildība. Bet īpašu konfliktu starp Livoniju un Lietuvu nebija. Muižas īpašnieku nocietināto māju nevarēja uzskatīt par pili šī vārda pilnā nozīmē, tā tika vairākkārt pārbūvēta, un pēc tam, kad par Plāteru dzimtas īpašumu centru kļuva Krāslava, tā netika apdzīvota. Likteņa ironija slēpjas faktā, ka tieši Indrica varēja kļūt par mūsu novada centru, ja ne politiskā situācija un robežu maiņa. Bet pat tur Plāteriem izdevās attīstīt aktīvu darbību. Viņi aicināja no kaimiņvalsts litvinus, nodrošināja viņiem zemes īpašumu iegādi un plānoja paplašināt īpašumus.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS



 



Attēlā (no kreisās uz labo): piemiņas zīmes  uzstādītāji - Andrejs Ļahovskis (pagasta pārvaldes darbinieks), Svetlana Kozlovska (Kalniešu pagasta pārvaldes vadītāja), Antons Milašs (zemes īpašnieks, uz kuras reiz atradās muiža, to litvinu pēcnācējs, kurus Plāteri uzaicināja uz savām zemēm).



Marijas DILBAS foto no Kalniešu muzejistabas krājuma.



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.40



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv