Cik svarīga ir ģimene?

img


Mūsdienās, liela informācijas daudzuma laikmetā, ko cilvēki saņem ne tikai no laikrakstiem un TV ekrāniem, bet arī no globālā tīmekļa, var ļoti ātri "pazust". Ir grūti orientēties un filtrēt milzīgās ziņu plūsmas un saglabāt skaidru nostāju dažādos jautājumos. Cilvēku prātus pārsvarā nodarbina bažas par jaunu ierobežojumu ieviešanu. Bet ir tēmas, par kurām daudzi no mums pat nedomā, bet velti.

Oktobra pirmajā dekādē laikraksta “Ezerzeme” redakcijā notika tikšanās ar cilvēkiem, kuri iesniedza iniciatīvu Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā, lai panāktu grozījumus Latvijas Republikas Satversmē. Jaunie cilvēki nāk klajā ar iniciatīvu papildināt Latvijas Satversmi (proti, 110.pantu) ar ģimenes definīciju, lai nebūtu iespējams mūsu valsts pamatlikumu interpretēt pēc saviem ieskatiem.



“Latvijas vīru biedrības” priekšsēdētājs Andars Ignacs pastāstīja, ka divpadsmit stiprā dzimuma pārstāvji biedrību nodibināja aptuveni pirms gada. Aktīvu darbību organizācija uzsāka pēc Latvijas sabiedrībā plašu rezonansi guvušā notikuma, kad bērna mātes seksuālais partneris (arī sieviete!) saņēma paternitātes pabalstu bērna kopšanai. Tad un joprojām šis rezonansi guvušais gadījums tiek apspriests, tomēr neviens neiestājās, aizstāvot mūsu, latviskās, tradicionālās vērtības par tādu jēdzienu kā ģimene. Galu galā ģimenei ir jābūt turpinājumam – bērniem. Un šis process ir dabisks.



Pēc Andara teiktā, viss sākās nevis šodien vai vakar, bet vairāk nekā pirms 10 gadiem. Sievietes ir saņēmušas daudz tiesību, daudzējādā ziņā ir panākušas vīriešus. Ir skaidrs, ka šodien sieviete kļūst arvien drosmīgāka, bet vīrietis kļūst arvien vājāks, atsakoties no savām pozīcijām. Tas rada disharmoniju dzimumu attiecībās un grauj tradicionālo ģimeni. Mūsdienās vīriešu vidū ir izplatīts morālais vājums, nejūtīgums, gļēvums, izvairīšanās no atbildības. Nav pārsteidzoši, ka Rietumu sabiedrībai šodien trūkst vīriešu, tas ir, vīrišķības. Galu galā, ja vīrietis nevar aizsargāt savu otro pusīti vai ģimeni, tad tā ir katastrofa.



Vispārējā tendence ir acīmredzama: jo spēcīgāka sieviete, jo vājāks vīrietis. Tāpēc, ja sievietei vajadzīgs uzticams atbalsts un aizsardzība, nevis lupata, viņai jābūt sievišķīgai un pat nedaudz vājai. Tad vīrietis jutīs nepieciešamību aizsargāt un būt atbildīgam par sievu, bērniem, ģimeni, tad viņš būs stiprs. Vīrietis ir ģimenes pamats, bet sieviete - pavarda turētāja. Viss ir ļoti vienkārši.



Kāpēc "Latvijas vīru biedrība" to dara?



Lai atcerētos ģimenes "ideālu". Uzsvērt, ka ģimeni veido ne tikai sieva / māte, bet arī vīrs / tēvs. Mums ir svarīgi uzsvērt vīra un tēva lomu ģimenē. Bērniem ir vajadzīgs tēvs. Normāla ģimene ir sieva, vīrs un bērni. Ne tikai sieviete - māte, bet arī vīrietis - tēvs ir atbildīgs par bērniem.



Bet mūsu dzīves notikumi apstiprina, ka pasaule ir kļuvusi traka. Informācija cilvēku apstrādā tā, ka tas nokļūst "plūsmā" un zaudē spēju patstāvīgi domāt. Daudzi pat zaudē prātu un vairs nespēj adekvāti uztvert realitāti. Līdzīga ideoloģiska apreibināšanās tika novērota komunistu laikos, lai gan, manuprāt, tas nebija tik efektīvi, jo daudzi tikai izlikās ideoloģiski iedvesmoti. Tagad šis reibums ir daudz bīstamāks, jo tas netiek uzspiests ar varu, bet tiek ieaudzināts maigi - caur medijiem, sabiedrisko sfēru, caur sociālajiem tīkliem. Un daudzi cilvēki sāk uztvert šīs ideoloģiskās dogmas kā savas. Diemžēl ne visi cilvēki prot analizēt un spriest... Vēl viens faktors ir izglītības degradācija, kas lielā mērā veicina apziņas primitivizāciju. Rezultātā veidojas jauna tipa cilvēki - pieprasīti mūsdienu situācijā: bez savām domām, bez iekšējā mugurkaula un viegli ietekmējami. Man ļoti žēl, ka cilvēki nesaprot elementāras lietas un zaudē prātu. Bet tāda ir gadsimta tendence.



Ģimene ir svēta, bet daudzi to nenovērtē. Latvijas vēsturē un kultūrā, un 10 baušļos ģimene ieņem īpašu vietu. Galvenokārt situāciju pasliktina milzīgais šķiršanās gadījumu skaits laulāto pāru vidū, kuri bieži vien nespēj tikt galā ar jaunajām sociālajām lomām - sieva / māte un vīrs / tēvs.



Nevēlēšanās radīt ģimenes var pārvērsties par demogrāfisku katastrofu. Neaizmirsīsim, ka daudzus gadus iedzīvotāju skaita pieaugums mūsu valstī ir bijis negatīvs. Un atteikšanās radīt dabisku ģimeni noved pie destruktīvas sabiedrības radīšanas. Vienkārši sakot, mēs paši sevi iznīcināsim, jo ​​tikai īstai dabiskai ģimenei var būt turpinājums.



[...]



Jeļena AVSJUKEVIČA



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.42
 



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv