Uzdāvini svētkus Krāslavas novada pansionātu iemītniekiem

img


Drīzumā Adventes vainagā tiks iedegta ceturtā svece, un pienāks gaišie Ziemassvētki. Bērni no sirds priecājas par daudzkrāsainajām vītnēm, ar prieku brauc lejā no kalniem, jaunieši staigā pa sniegoto pilsētu, bet pieaugušie cenšas gatavoties gaidāmajiem svētkiem. Bet ir cilvēku grupa, kas ģimenes brīvdienās jūtas vientuļāki - pansionāta klienti. Biedrība "Krāslavas māmiņu klubs" kārtējo reizi piedalās ziedojumu vākšanas akcijā, lai sagatavotu dāvanas aprūpes centru iemītniekiem. Bet, par visu pēc kārtas...

Tikšanās ar Krāslavas māmiņu kluba pārstāvjiem notika tiešsaistē. Galu galā tas ir drošākais un ērtākais saziņas veids, kas pieejams jaunām daudzbērnu ģimenēm, strādājošiem cilvēkiem, studentiem un ļoti aktīvām māmiņām. Gunta Akhromkina, Oksana Mateja, Dana Lakhtionova, Ieva Maļinovska un Jūlija Abramova dalījās par paveikto šajā grūtajā gadā. No vienas puses, nebija iespējams rīkot daudzus klātienes pasākumus, bet tika aktīvāk izmantoti interneta resursi, ar kuru palīdzību notika dažādi apmācību semināri un tikšanās. Piemēram, lekcijas par sievietes veselību, nodarbības topošajiem jaunajiem vecākiem, diskusija par vēža profilaksi, vingrojumi, sporta dejas bērniem. Tika organizēti dažādi fotogrāfiju un zīmējumu konkursi. Biedrība sadarbojas arī ar organizāciju, kas nodrošina produkciju, kas jāizdala reģionā. Viens no vērienīgākajiem Krāslavas māmiņu kluba šī gada sasniegumiem ir rotaļu laukuma “Meža taka” atklāšana pie Tūrisma informācijas centra Krāslavā. Šis objekts radās, pateicoties LEADER projekta īstenošanai un ar Krāslavas novada domes līdzfinansējumu. Daži izmantoja iespēju apmeklēt trenera vadītas nodarbības Krāslavas baseinā vai aizvest bērnu uz konsultāciju Bērnu veselības autobusā (Mobilajā veselības centrā). Neskatoties uz pandēmiju un jaunajiem izaicinājumiem, ar kuriem nācās saskarties, gads neapšaubāmi ir bijis notikumiem bagāts.



Būtiski, ka biedrība “Krāslavas māmiņu klubs” saņēma sabiedriskā labuma statusu, kas ļauj darboties piecās jomās: veicināt izglītības attīstību, novērst slimības, strādāt trūcīgo un maznodrošināto cilvēku labā, vākt ziedojumus un veicināt kultūras attīstību. Sabiedriskā labuma statuss sniedz iespēju arī tiem, kuri atbalstīja akciju, ziedojot naudu, samazināt nodokļu maksājumus.



Šogad vēl ir daudz darāmā. Tagad biedrība piedalās sociālā uzņēmuma SIA "Eņģeļa pasts" iniciatīvā un vāc līdzekļus Ziemassvētku dāvanām Krāslavas novada aprūpes centru klientiem. Kā atzīst sarunas dalībnieki, ziedojumu vākšana dāvanām nenotiek pirmo reizi, taču šogad grūtības rada tas, ka Krāslavas novads kļuvis plašāks un attiecīgi arī pansionātu iemītnieku skaits ir pieaudzis. Iedzīvotāju aktivitāte ir diezgan zema, līdz šim izdevies savākt līdzekļus tikai 25 dāvanām no 186. Tomēr Māmiņu kluba pārstāvji uzskata, ka viss ir iespējams, ja cilvēki būs atsaucīgi. Ziemassvētku laiks ir brīnumu  laiks, ko var uzburt visiem kopā. Līdzekļu vākšana ilgs līdz 20. decembrim, pēc tam dāvanas tiks iesaiņotas un nodotas pansionātiem. Ziedojumus var ieskaitīt:



Biedrība “Krāslavas māmiņu klubs”



AS Swedbank



Bankas kods: LV76HABA



Konts: LV76HABA0551050157931



Mērķis: Ziedojums



Akcijā var piedalīties arī atnesot  līdzi jau iegādātas preces, piemēram:



  • Higiēnas preces (šampūni, ziepes (šķidrie un gabaliņi), dušas želejas, sejas krēmi, ķermeņa krēmi, pēdu krēmi, ar viegliem aromātiem;
  • Dvieļi (dažādi izmēri, ieskaitot virtuves dvieļus)
  • Saldumi (šokolāde, cepumi, zefīri, konfektes)
  • Žāvēti augļi;
  • Medus (nelielā plastmasas maisiņā);
  • Skaistas krūzes (+ karote), krūzes ar neizšļakstīšanas funkciju (gulošajiem), termo krūzes (līdz 0,3l), termosi (līdz 0,5l), pudeles dzeramajam ūdenim;
  • Kafija (šķīstošā, pupiņas), tēja (dažāda);
  • Adīšanas dzija un izšūšanas diegi;
  • Vitamīnu komplekss senioriem (Pēc izvēles: zivju eļļa, C vitamīns, D vitamīns, redzes/sirds vitamīni).


Preces var atstāt "Ritms R" veikalā st. Tirgus 7, Krāslava (veikala darba laikā), vai zvanot 22013825. Un, ja kāds vēlas palīdzēt dāvanu saiņošanā vai nogādāšanā, ar akcijas dalībniekiem var sazināties pa tālruni 22013825. Akcijā var piedalīties arī bērni. rakstot novēlējumu vai uzzīmējot zīmējumu pansionātu klientiem.



Sarunas noslēgumā biedrības pārstāvji pastāstīja, ka 29. decembrī plānots tiešsaistes pasākums "Nodarbība ar krāsainajām smiltīm" un janvāra sākumā notiks nodarbību cikls grūtniecēm, ko vadīs Daugavpils Dzemdību nama speciālisti. Tiešsaistes nodarbības topošajiem vecākiem sāksies 8. janvārī. Informācijas iegūšanai un pieteikties var, rakstot uz e-pastu: kraslavas.maminu.klubs@gmail.com vai zvanīt pa tālruni 28348778.



Protams, ar labdarību cilvēks nevar nodarboties katru dienu, taču tradicionāli Ziemassvētku laiks ir laiks, kad bez iemesla dāvinām dāvanas saviem mīļajiem. Tāpēc ir pienācis laiks dāvināt svētkus un daļiņu sava siltuma tiem, kam tas patiešām ir nepieciešams. Ziemassvētki ir laiks, kad mēs visi apstājamies, piebremzējam sasteigto ikdienas ritmu, pārdomājam un saprotam, kam varam palīdzēt.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Alekseja GONČAROVA foto