Dagdas kultūras kods, jubilejas skatījums

img


Nervozs divdesmit pirmais gadsimts... No vienas puses, jaunāko tehnoloģiju attīstības virsotne, kad globālais digitalizācijas tīmeklis nav atstājis baltus plankumus uz planētas, un pienācis laiks plūkt civilizācijas sniegtās priekšrocības. No otras puses, pieaugošais pasaules haoss radījis miljoniem bēgļu straumes – notiekošo karu, gaidāmā pārtikas un saldūdens trūkuma dēļ. Un tie nav tikai klimata draudi: divus gadus mūs biedē mutējošs draņķis, un tagad arī globālās krīzes rēgs klīst pa planētu un smacē gan bagātās, gan nabadzīgās valstis ar cenu kāpumu un strauju inflāciju.

Turklāt virs Eiropas mākslīgi krājas karstā kara mākoņi. Trešajā pasaules karā uzvarētāju nebūs! Agresīvā psihoze - cīņa par hegemoniju, par pasaules resursiem, tirgiem un tirdzniecības ceļiem. Grūti palikt mierīgam, kad debesīs smagi bumbvedēji, uz sauszemes žvadz tanku kāpurķēdes, jūrās un okeānos - kaujas gatavībā aviācijas bāzes kuģi. Un viss šis vājprāts –



 ļoti tuvu. Pretēji veselajam saprātam pat ziemas olimpiskās spēles neatvēsināja karstgalvjus.



***



Bet sirds vēlas klusumu... Mēs meklējam un atrodam veldzi kultūrā, bez kuras dzīve ir mirusi. Dagdā klusi, bet spoži tika nosvinēta pilsētas trīsdesmitā gadadiena, kas kļuva par pamatu šīs lappuses dzimšanai. Īpašs punkts Latvijas kartē, kur kultūras dzīve pēdējās desmitgadēs ritēja pilnā sparā. Bez mazākā pārspīlējuma: nesenā pagātnē neatkarīgais laikraksts "Ezerzeme" apkalpoja trīs novadu lasītājus, un viss, kā zināms, vērtējams salīdzinājumā.



[...]



Aleksejs GONČAROVS



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.7



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv