Atkalsatikšanās prieks Muzeju naktī Krāslavā

img

Ik gadu pavasara noskaņās visā Eiropā notiek tradicionālās Muzeju naktis. Muzeju nakts tradīcija ir aizsākusies 1999. gadā Francijā, savukārt Latvija Muzeju nakts akcijā ir iesaistījusies kopš 2005. gada. Arī Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs katru gadu aktīvi piedalās šajā kultūras pasākumā.



Covid-19 pandēmija ienesa arī savas korektīvas Muzeju nakts norisēs un nebija iespējas rīkot plašus kultūras pasākumus. Tomēr neskatoties uz divu gadu pārtraukumu un drēgno un lietaino vakaru, arī šogad Muzeju nakts pasākums 14. maijā  Krāslavā piesaistīja prāvu apmeklētāju skaitu. Šī gada Muzeju naktij bija dota brīvā tēma “Muzeju nakts 2022” ar mērķi uz atkalsatikšanos klātienē. Lielākā vērtība ir dzīvot zem mierīgām debesīm un justies drošībā, tādēļ Krāslavā šī gada Muzeju nakts tēma bija “Muzeji mieram”.



Pasākumā piedalījās ne tikai Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs, bet arī Krāslavas novada Tūrisma informācijas centrs, Krāslavas Amatniecības centra keramikas, kokapstrādes, stikla dekoru un aušanas darbnīcas, bija skatāma arī Olgas Gribules porcelāna leļļu kolekcija. Muzeju nakts ietvaros izstāžu zālē Pils ielā 10 tika atklāta mākslinieka Pētera Postaža gleznu izstāde “Dāvana Krāslavai”. Ļoti zīmīgi, ka visas izstādē redzamās gleznas mākslinieks dāvina Krāslavas Vēstures un mākslas muzejam, tādējādi papildinot muzejā jau esošo mākslinieka mākslas darbu kolekciju: 2000. gadā Krāslavas muzejs saņēma nozīmīgu dāvinājumu – 26 gleznas un 2016. gadā – 24 gleznas. Par nožēlu, dažādu apstākļu dēļ mākslinieks nevarēja ierasties uz izstādes atklāšanu. Izstādes atklāšanas pasākumu ieskandināja Krāslavas Mākslas un mūzikas skolas audzēkņi: ar flautas valdzinošajām skaņām uzburot īpašu noskaņu izstādes apmeklētājus priecēja Milena Timergalejeva un izbaudīt ģitāras un akordeona skanējuma burvību piedāvāja Mārtiņš Vecelis.



[..]



[..]



 



 Baiba Mileika,



KrāslavasVēstures un mākslas muzeja vēstures speciāliste 



Alekseja GONČAROVA foto 



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.20



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv



 



 



[..]