Trešā jubileja Izvaltā

img


Man ir svarīga draudzība ar dejojošo un dziedošo Izvaltu, ar viņiem nekad nav garlaicīgi! Pagājis tikai mēnesis, kopš te plaši godināja jubilārus – deju kolektīvus “Rudņa” un “Šaltupe”, bet gada pēdējā svētdienā te visa cieņa tika izrādīta folkloras ansamblim “Izvoltīši”. Atpazīstamība gan valsts, gan starptautiskā līmenī: aizvadītas uzstāšanās ne tikai pa mūsu valsts pilsētām un ārēm, bet arī Beļģijā, Polijā, Igaunijā…



Aiz muguras trīsdesmit pieci gadi, kas pavadīti cītīgos mēģinājumos un radošos centienos sasniegt augstāko meistarību. Ansambļa pirmā vadītāja Silvija Stivriņa joprojām ir tikpat enerģiska un nerimstoša kā tālajā 1987. gadā. Ciematā viņa ir visiem mīļa un tiek saukta par divu ansambļu krustmāti – jubilāru un ne mazāk populāro “Mozī latgolīši”. Nostrādājusi duci gadu, Silvija nodeva vadības grožus Līgas Gribules rokās, bet pēdējos divdesmit gadus ansamblis kāpj uz skatuves Andas Leikumas vadībā. Vai tad tas nav brīnums: tik ilga radošā perioda laikā sastāvs nav mainījies! Gadus neskaitot, ansamblī piedalās Anastasija Platace, Sandra Stivriņa, Ilona Krīviņa, Irēna Tarvide, Laila Jakovļeva un Aija Japiņa. Turklāt, sieviešu kolektīvs pēdējos gados savās rindās uzņēmis vīriešu trio “Ozoli” – tie ir kolorītie Donāts Leikums, Edgars Trulis un Jānis Delveris. Cik dziesmu repertuārā – neviens nav centies saskaitīt, toties katrai publikai – īpašs piedāvājums, kas izsauc ovācijas.





Jubilejas pasākuma skatītāji zālē, kas rotāta ar jaungada svētku egli, radīja aplausu vilni, kad pasākuma vadītāja Silvija paziņoja svarīgu vēsti. Nesen notikušajā atlases konkursā “Izvoltīši” saņēma pirmās pakāpes diplomu, kas ir līdzvērtīgs ar ceļazīmi uz Latvijas Dziesmu un deju svētkiem 2023. gadā. Galvaspilsētā mūsu jubilāri jūtas kā mājās. Bez pārspīlējuma var teikt, ka lielie dziesmu un deju svētki Rīga bez Izvaltas kolektīviem ir kā kāzas bez mūzikas.



…Atgriezīsimies gaviļu pilnajā zālē, kur goda vietās sēž jubilāri – dāmas un kungi, kuri nespēj savu dzīvi iedomāties bez skatuves. Peldoties slavas gaismā, viņi ar patiesu prieku saņēma ziedus un daudzās dāvanas no vietējiem atbalstītājiem un viesiem – tautas radošo kolektīvu partneriem. Visvērtīgākās dāvanas – dziesmas un dejas, kā arī cildinošie vārdi, kas skan no visas sirds. Mākslinieku rindās – “Rudņa”, “Mozī izvoltīšī”, “Aulejas sievas”, Krāslavas “Noktirne” un populārais duets “ Foršs laiks”.



Jubilejas svinības pakāpeniski pārvērtās tradicionālajā Ziemassvētku ballē. Izvalta bija un ir kultūras dzīves paraugs laukos.



Aleksejs GONČAROVS