LSK atbalsta patvēruma meklētājus no Ukrainas

img

Tēmas “Krāslavā uzņem bēgļus no Ukrainas” turpinājums. “Latvijas Sarkanais Krusts” (LSK) Krāslavas komitejā sarunājos ar Sandru Drozdovu.

Zināms, ka LSK darbības misija ir profesionālas, kvalitatīvas, savlaicīgas, vajadzībām atbilstošas palīdzības sniegšana cilvēkiem, kuri nonākuši krīzes situācijā, neatkarīgi no viņu tautības, rases, reliģiskās piederības, stāvokļa sabiedrībā vai politiskajiem uzskatiem. Sakarā ar  2022. gada 24. februāra  iebrukumu Ukrainā, par patvēruma meklētājiem citās valstīs, arī Latvijā, kļuvuši Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri nonākuši krīzes situācijā.



- Kādu palīdzību bēgļiem un patvēruma meklētājiem no Ukrainas sniedz LSK Krāslavas komiteja?



- Pirmie patvēruma meklētāji pie mums vērsās jau pagājušā gada februārī. Tās bija divas ģimenes, kurām bija nepieciešamas siltās drēbes. Pakāpeniski bēgļu kļuva aizvien vairāk. Aizvadītajā gadā mēs palīdzējām apmēram piecsimt cilvēkiem. Vissmagākie mēneši bija augusts un septembris, bija nepieciešamas daudzas lietas, atbalsts dažādās situācijās. Augustā komitejas darbinieki, brīvprātīgie, tai skaitā jaunieši, kopīgi izgatavoja spilvenus un spilvendrānas, ko pēc tam dāvināja Ukrainas bēgļiem, kuri mitinās Krāslavas novadā. No oktobra līdz decembrim  mūsu komiteja  iesaistījās un aktīvi   piedalījās Latvijas Sarkanā Krusta realizētajā  projektā “Atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiem”.  Projekta ietvaros palīdzējām Ukrainas civiliedzīvotājiem apgūt valsts valodu, projektā tika iesaistīti bērni. Organizējām dažāda veida radošās darbnīcas, kas izglītoja viņu zināšanas par mūsu valsti un tradīcijām, kā vienus no svarīgākajiem pasākumiem varam minēt – Latvijas Neatkarības  proklamēšanas dienu un Ziemassvētkus.



- Vai novada iedzīvotāji iesaistās atbalsta sniegšanā?



- Jā, novada iedzīvotāji atbalsta patvēruma meklētājus no Ukrainas. Iesaistās gan ziedojot, piemēram, mēbeles, traukus, apģērbu, dažādas sadzīvei nepieciešamās mantas, gan arī ar transportu, lai aizvestu uz valsts vai pašvaldības iestādēm un ar padomiem. Palīdzības sniegšanā iesaistās ne tikai mūsu novada iedzīvotāji. Liels atbalsts ir no Krāslavas novada pašvaldības, ka arī  atbalsts ir sniegts no citām valstīm. Piemēram, sponsors no Vācijas Olly Kunerts. Viņš ziedoja Ukrainas ģimenēm, kuras radušas patvērumu Krāslavā, mēbeles un citas būtiskas lietas. Atbalstu mēbeļu veidā saņēmām arī no “Velku fonda”.



- Kā Krāslavas novada iedzīvotāji var atbalstīt Ukrainas patvēruma meklētājus?



- Pats aktuālākais ir atalgots darbs. Ja kādi uzņēmēji vai zemnieku saimniecības ir gatavas un var nodrošināt darba vietas, tas tiks pieņemts ar lielu pateicību. Liela barjera ir valsts valodas zināšana. Ukrainas patvēruma meklētāji pagaidām nevarētu strādāt iestādēs, kurās ir augsta līmeņa  prasības valsts valodas zināšanai. Bet, viņi labprāt izmanto iespēju, ko piedāvā Nodarbinātības valsts aģentūra vai citas iespējas, lai apgūtu latviešu valodu, jo daudzi grib palikt šeit, Latvijā. Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri raduši patvērumu mūsu novadā, nāk, zvana un prasa, vai nav kāda brīva darba vieta, kur varētu strādāt. Daudzi Ukrainas civiliedzīvotāji ir aizbraukuši uz Rēzekni, Daugavpili, Rīgu, tāpēc, ka tur ir vairāk nodrošinātu darba vietu.



Sadzīves mantas, kas nepieciešamas patvēruma meklētājiem - gultas, ledusskapji, elektriskās vai gāzes plītis, veļas mašīnas. Tas ir pats nepieciešamākais un, protams, siltās drēbes un apavi, kā arī gultas veļas komplekti, spilveni, segas. Citos jautājumos, lūdzu, zvaniet uz komiteju.



 - Sandra, cik ilgi jūs jau darbojaties LSK?



- Kā brīvprātīgā LSK Krāslavas komitejā darbojos jau divdesmit gadus no 2002.gada novembra. Šķaunes pagastā, sanākot kopā vairākiem domubiedriem, mēs nodibinājām savu nodaļu ar mērķi palīdzēt saviem līdzcilvēkiem, kur vairāki brīvprātīgie man palīdzēja. Februārī būs gads, kā esmu LSK Krāslavas komitejas algots darbinieks - Krāslavas komitejas projektu koordinatore, protams, turpinu veikt arī brīvprātīgo darbu, jo ikdienā satiekos ar cilvēkiem, kam ir vēlme palīdzēt citiem. Darot labu citiem, cilvēks pats paliek labāks



- Kas stimulē būt brīvprātīgā darba veicējai?



- Man patīk palīdzēt cilvēkiem. Strādājot komitejas darba  komandā, mums ir iespēja piesaistīt projektus un iesaistīt un koordinēt brīvprātīgos. Komiteja pastāvīgi meklē iespējas piesaistīt līdzekļus, lai varētu nodrošināt brīvprātīgo darbu un sniegt atbalstu tiem, kam tas ir nepieciešams.



 Pati esmu nākusi no daudzbērnu ģimenes. Man pašai ir četri bērni, un jau ir arī mazbērni. Es no savas pieredzes zinu, ka ir brīži, kad cilvēkam ir nepieciešams kaut kāds atbalsts. Nevis tāds, kas paredz sistemātisku pabalstu sniegšanu, bet dažkārt - palīdzības plecs, jo dzīvē nākas saskarties ar dažādām situācijām. Esmu priecīga, ka varu kādu stimulēt, palīdzēt “atsperties”, lai nedzīvo sistemātiski uz sociālajiem pabalstiem, lai var pats sevi nodrošināt. Šī doma mani stimulē un dod man spēku palīdzēt citiem.



Aleksandrs Adrians KOVAĻOVS



Foto no LSK arhīva



 



LSK Krāslavas komitejas kontakti:



Vienības iela 63-18, Krāslava.



Tālrunis: 65622250.



E-pasts: lsk.KDA@redcross.lv