Melodija spēj izteikt vairāk nekā vārdi

img

Brauciens uz Indru – tas ir dubults prieks gan kā žurnālistam, gan kā skatītājam. Sabiedriski aktīvie iedzīvotāji Rožu stacijā, kur sākas Latvija, jau sen, sen ir pieradināti pie baudāmiem priekšnesumiem.



Laiks ātri skrien, bet manā pārslogotajā atmiņā neizgaist neaizmirstamie iespaidi par laikiem, kad pirms trijiem gadu desmitiem, toreiz tik grūtajos pārmaiņu gados, pierobežas ciemata vārdu pāri visai Latgalei nesa talantīgā teātra trupa. Reiz kopā ar šo trupu devos viesizrādēs pat uz Rēzekni, tas piesaistīja galvaspilsētas sponsoru uzmanību. Arī bērnu baleta studija radās šeit, bet nedaudz vēlāk ar vērienu tika atklāts visā valstī zināmais festivāls “Latgales vainags” un ne mazāk populārie Ievārījuma svētki, kuros kulinārijas smalkumos savā starpā sacenšas ielu iedzīvotāji. Tā ka pustukša zāle pasākumos nekādā veidā nav attiecināma uz pierobežas staciju.  



Jo vairāk svētku, jo bagātāka dzīve, laime nav naudā. Un, kad jaunajā tūkstošgadē šeit izdomāja svinēt Indras dienu, vietējā skatuve kļuva par jauno, aizrautīgo mūzikas talantu parādes arēnu. Abpusēji izdevīgi: skolēniem – atbildīgas uzstāšanās, skatītājiem – acīm redzams baudījums.



Uz Tautas nama sliekšņa viesus laipni sagaida Ērika Zarovska, nesenā pagātnē vietējās mūzikas un mākslas skolas vadītāja, tagad – novada skolas direktore. Meklējot negaidītu kadru, nepalaidu garām iespēju ielūkoties aizkulisēs, kur notika mēģinājumi. Pazīstamā pirmskoncertu burzma: jaunie pianisti, akordeonisti, vijolnieki un saksofonisti uztraucas, pedagogi precizē solistu un ansambļu vietu uz skatuves. Ar prieku satieku vienmēr jauneklīgo Olgu Grecku, todien viņas bērni – “Krāslaviņa” uzstājās nepilnā sastāvā, bet tāpat valstī pazīstamais ansamblis, jau sen izpelnījies tiesības būt par pilsētas  muzikālo vizītkarti, ar pirmo priekšnesumu spēja pacelt izpildījuma meistarības latiņu. Bravo jums, Milana Milaševiča, Džuljeta Laura un Agnese Pauliņa! Dzimtā latgaliešu valoda piešķīra koncertam īpašu šarmu. Arī otrs numurs bija ar rozīnīti: šim dziedošajam trio pievienojās jaunais vijolnieks Kristers Gapševičus. Pēc tādas skatītāju iesildīšanas uz skatuves viens otru nomainīja mūziķi, izpildot klasiskās un mūsdienu melodijas solo izpildījumā un ansambļos.



Liels prieks par to, ka uz skatuves kāpa ne tikai jaunie talanti no Krāslavas, bet arī no Dagdas, bet Indru spīdoši pārstāvēja astotās klases audzēkne Marta Kangizere. Vijolnieces izpildījumā skanēja mūžam slavenā Pola Makartnija melodija “Yesterday”, bez mazākā pārspīlējuma, uzspridzinot zāli. Gluži tāpat kā saksofonistu duets, kura sastāvā uzstājās sestkasniece Bernadeta Podjava ar pedagogu Jevgēniju Tadello, izpildot komponista M.Petrenko valsi. Noslēdzošais, sešpadsmitais, Indras vārda dienas svētku koncerta numurs klavierspēles duets – Lija Ignatjeva un Aleksandra Terehova. Kā skatītājs par savu pienākumu uzskatu no sirds pateikties arī pārējie mūziķiem – Emīlam Muižniekam, Markam Plakošam, Milanai Galilejevai, Jegoram Blusam, Mihailam Bondarevam, Irīnai Smoļaņinovai, Danielai Zariņai, Maksimam Stepiņam, Milanai Milaševičai un Stefanam Gornam.



Mūzikas noslēpums slēpjas tajā, ka melodija spēj izteikt vairāk nekā vārdi. Visizteiksmīgākā māksla, labākās zāles skumju remdēšanai. Sevišķi tad, ja instruments skan bērna rokās.



Aleksejs GONČAROVS