Dāvana dzimtajai pilsētai jubilejā

img


Maijas smaids… Saulains un apburošs – neizgaistošas enerģijas un dzīves mīlestības simbols. Rets simtprocentīga fotogēniskuma gadījums, ko arī pats izmantoju vairākus gadu desmitus.



Uzvārds Šuļga – rets, sen kļuvis par Krāslavas lepnumu. Ģimenes pāris Sergejs un Maija – gluži kā viesi no nākotnes. Divu brīnišķīgu, jau pieaugušu meitu vecāki, kuri nejūt savus gadus. Sarežģītu Āzijas – Āfrikas maršrutu iekarotāji, arī uz motocikla; zemūdens pasaules un alu pētnieki, ziemeļu pasaules zinātāji. Divi vissarežģītākie piedzīvojumi gadā – tā viņiem ir norma, par to vairākkārt ir stāstīts mūsu laikrakstā. Romantikas vēji – neārstējama “slimība”, bet šoreiz stāsts par to, kā ģimene īsina laiku ziemā.



Ģimenes galva – veiksmīgs uzņēmējs, azartisks daivinga cienītājs, bet ģimenes pavarda sargātāja – talantīgs pedagogs. Mācīt mākslas skolā – tas nozīmē spēt pārsteigt, lai pa īstam ieinteresētu skolēnus. Tas viņai izdodas jau daudzus, daudzus gadus. Daudzpusīga māksliniece, pārvalda daudzas tehnikas. Viņas zelta rokās iedvesmas brīžos top lelles, kas rada romantisku noskaņu izsmalcinātā interjerā, kā arī neaprakstāmi skaistas sieviešu rotas. Ar mākslinieci, kura pagūst būt visur, satiekos ne retāk kā četras reizes gadā – trokšņainos tirdziņos, klusās meistarklasēs, svētku vernisāžās. Kad painteresējos par personālizstādes kārtas skaitli, Maija vien smaidot atbildēja: “Vai tad visu var atcerēties…” Ar pūlēm saskaitīju, ka pats veidoju reportāžas ne mazāk kā desmit reizes! Februāra vernisāža, veltīta pilsētas simtgadei, aizrauj ar darbu pabeigtību. Kā arī ar spilgti izteiktu individualitāti. Uzmanības centrā, protams, gleznas. Katrā darbā - kā grafikā, tā batikā un pat sintēzē -



 slēpjas noslēpumainība. Sižeti – ziedi, pasaku tēli, fantāzija – ko pārliecinoši var dēvēt par sirreālismu. Skatītāju sajūtas nav iespējams nodot, tas bija jāredz…



…Vissvarīgākais, manuprāt, ko autors nodot skatītāju vērtējumam ir nebeidzama pašizpausme, bez tās var izzust vēlme sasniegt mākslas virsotnes.



…Katram šāda veida pasākumam, it īpaši veltītam jubilejai, ir nepieciešams muzikālais noformējums. Šoreiz gods uzstāties tika “Krāslaviņai”, bet pirms uzstāšanās Olga Grecka nāk klajā ar svarīgu paziņojumu: “Ekspozīcijas autore ir “Krāslaviņas” pirmā sastāva dalībniece!” Ko lai saka: laiks ātri skrien, bet dziesmas, tāpat kā briljanti, gadiem ejot, kļūst aizvien vērtīgākas. Olgas Greckas lolojums, Krāslavas Mākslas un mūzikas skolas ansamblis, jau sen ir pelnījis būt par spilgtāko pilsētas vizītkarti.



Tika pasniegti ziedi, izstādes autorei izteikti skaļi apsveikuma vārdi un klusi, sajūsmas pilni komplimenti par dzimtajai Krāslavai dāvāto dārgo dāvanu. Atbildot uz daudzajiem jautājumiem, Maija veltīja uzmanību katram, kurš šajā ziemas vakarā bija atnācis satikties. Viņas smaids tikšanos padarīja ļoti patīkamu, neviens nesteidzās pamest izstāžu zāli, kur mājo mūza.



Dzīve ir īsa, māksla – mūžīga parādība, bet pieskāriens skaistajam – mūžīgas jaunības noslēpums. Laipni aicināti uz Krāslavas Kultūras namu!



Aleksejs GONČAROVS