Svinējām Meteņus Skaistā

img


Meteņi, Aizgavēnis, Vastlāvi - kā nu kurš tos dēvē… Taču tas ir noteikts krustpunkts starp ziemu un pavasari - viens īss gadalaiks tikai vienas dienas garumā, bet ar savām samērā stingrām tradīcijām, paražām.

Meteņi - kā tos plašāk sauc latviešu tauta, tiek svinēti arī Skaistā. Šogad tos svinēja sestdienā - 18. februārī. Laika apstākļi gan neļāva izbaudīt visus Meteņdienas priekus dabā, jo apkārt zem slapjā sniega slēpās peļķes un brīžiem lija kā pa Jāņiem. Bet mūsu Gunta (Skaistas pagasta Tautas nama vadītāja) ātri rada risinājumu - Meteņi tika svinēti telpā. Tāpat tika ievērotas, mazliet pielāgotas, toties visas šīs dienas tradīcijas. Savā uzrunā Gunta izskaidroja Meteņu būtību, ka tas laiks - nosacīts viduspunkts starp ziemu un pavasari, kad īsās ziemas dienas kļūst garākas un laiks sāk griezties uz pavasara pusi. Protams, folkloras pētnieku un tautas tradīciju kopēju vidū viedokļi atšķiras par Meteņu svinību laiku. Pēc senlatviešu saules gada kalendāra tos svin katra gada 6. februārī, bet tie, kas svin saskaņā ar kristiešu svētku kalendāru - 7 nedēļas pirms Lieldienām.



Šogad Skaistas Tautas namā Meteņus svinēt pulcējās krietns bērnu pulciņš. Pieaugušo, vecāka gada gājuma cilvēku gan bija pamaz, bet žēl, jo jautrības netrūka gan vieniem, gan otriem. Tika veltas mākslīgā sniega bumbas, bērni tika bāzti maisā un izvizināti pa kluba zāli, skaļi trokšņojām un dziedājām, lielījāmies, gājām rotaļās, slavinājām saulīti, tinām kamolos dziju, lai gotiņas būtu ražīgas, minējām mīklas. Zālē bagātīgi tika mestas gaisā konfektes - lai sāktos jauni, raženi darbi un kaltos jauni plāni. Tad visi draudzīgi ģērbāmies maskās un gājām laukā, kur dedzinājām “čučelu” ar visām kopīgajām neveiksmēm, nedarbiem, sāpēm un pārdzīvojumiem. Izdevās arī nedaudz nopikoties un pavārtīties slapjajā sniegā. Ansamblis “Maģija” dziesmās slavināja saulīti un piesauca Metenīti.



Vienīgi malā noliktās ragaviņas, kuras bija sagatavojušās jautrām izdarībām, žēli noskatījās uz visām izdarībām no malas. Nu, bet ko darīt - varbūt nākošgad…



Viss pasākums beidzās pie kopīga tējas galda, garšīgas jo garšīgas miežu grūbu putras ēšanas. Arī pankūkas ar dažnedažādu ievārījumu neizpalika. Bija jauki! Par izdomu un ātro reaģēšanu uz laika apstākļu maiņu pateicamies mūsu Guntai Ļaksa - Timinskai! Ja grib svinēt, tad arī āra svētki tīri labi ienāk telpā! Paldies par sagādātajiem svētkiem un jautrību!



Janīna UNGURE



Ilgas AKUTJONOKAS foto