Fantāzijas lidojums jeb Lielais mēģinājums

img


Beidzot sagaidījām: divu gadu piespiedu pārtraukums, kas ir mainījis ierasto dzīvu, nu ir galā. Simtiem aizrautīgu cilvēku, kuri visu savu dzīvi ir veltījuši skatuvei, protams, izjuta diskomfortu, bet tiklīdz ausa rītausma, mēģinājumi tika atsākti ar dubultu enerģiju. Lūk, arī pirmais cerību stariņš: afišas novada centrā aicināja uz lielo uzvedumu “Ceļā uz svētkiem”.



Šis gads nebūs parasts – mums ar divkāršu simbolu. Krāslavā jau ir sācies pasākumu cikls, veltīts pilsētas simtgadei. Rīgā pilnā sparā notiek gatavošanās XXVII Vispārējiem latviešu dziesmu un XVII Deju svētkiem. Kārtējo reizi būs jāpierāda visai pasaulei, ka rūpīgi saglabātās un izkoptās tautas deju tradīcijas, kā arī kordziedāšanas kultūra ir pasaules mēroga Latvijas simbols. Tāpēc februāra pasākumi ir arī valsts līmeņa mēģinājumi. Lai skatītājiem sniegtu īstu prieku, dejotājiem un dziedātājiem pastāvīgi jāuztur sevi formā un jāceļ radošās darbības sasniegumu latiņa, ko mēs arī sajutām aizvadītajā sestdienā. Pārpildītā zāle – laba zīme, mākslas izstāde foajē un filma – prelūdija uz ekrāna arī uzlaboja noskaņojumu.



Pats koncerta sākums sajūsmināja un aizkustināja skatītājus – emociju virpulis, horeogrāfu fantāzijas lidojums, dejotāju maksimāla atdeve. Pēc pirmā priekšnesuma aplausi skanēja ļoti ilgi, pēc tam – vēl ilgāk. Uz ekrāna varēja lasīt mūsu kolektīvu nosaukumus – Tautas deju ansamblis “Dagda”, kā arī deju kolektīvi “Bukmuiža”, “Eži”, “Jumis”, “Ondrupīši”, “Pastaliņas”, “Raita”, “Rudņa”, “Rūtoj” un “Šaltupe”. Kā kvēlojošs sveiciens no galvaspilsētas bija viesu un sadarbības partneru daudzu gadu garumā uzstāšanās – tautas deju ansambļa “Dardedze” un vidējās paaudzes deju kolektīva ar tādu pašu nosaukumu priekšnesumi.



Sajūsmināja gan priekšnesumu daudzveidība, gan skatuves tērpu bagātība. Dejošanas šovs ilga teju divas stundas bez pauzēm, aplausu jūru slāpēja tikai mūzika. Kopumā programmā – trīsdesmit viens numurs! Katrā dejā – mūsu dzīves atspoguļojums, tagadne un pagātne. Apbrīnojama laika sintēze, kas reizināta ar iedvesmu. Aiz izpildījuma meistarības mēs, skatītāji, redzējām horeogrāfu radošā darba mokas un dejotāju sviedrus neskaitāmos mēģinājumos. Rezultātā – pilnīga pašatdeve! Darboties uz skatuves – tā ir veiksminieku lieta, bet kalpot mākslai – tā ir brīnišķīga iespēja mudināt cilvēkus kļūt gaišākiem, sirsnīgākiem un žēlsirdīgākiem. Dejotāji cienījamā vecumā pārliecinoši pierādīja, ka skatuve ir labākais mūžīgas jaunības eliksīrs. Un pārbaudīts stimuls cilvēku saliedēšanai.



Sajūsminātie skatītāji nesteidzās pamest zāli, bet uz skatuves, kā ierasts, notika komplimentu un suvenīru apmaiņa. Kā vienmēr – ziedu pārpilnība. Un tradicionālais foto par piemiņu: gandrīz trīs simti dejotāju ar grūtībām satilpa uz lielās svētku skatuves.



Milzīga pateicība jums, deju kolektīvu vadītāji – Valda Timule, Marika Vaičule, Marta Andrukoviča, Ligita Pelnika, Natālija Sprukte, Aivars Platacis, Gunta Strelča, Inga Leikuma, Jāzeps Ornicāns un rīdziniece Ilze Kronberga.



Nākamais Sadancis jau martā – cīņa par ceļazīmi uz Rīgu.



Uz tikšanos!



Aleksejs GONČAROVS