Muzikāla dāvana Krāslavai jubilejā

img

Pirmo reizi pārkāpu Krāslavas novada Mākslas un mūzikas skolas koncertzāles slieksnim. Eiroremonts, lielisks apgaismojums! Uz mūsdienīgās skatuves, visā tās platumā atrodas divas klavieres, kuras spēlēs dueti vai kvarteti. Brīvu vietu zālē nav, starp jaunajiem klausītājiem redzu ne tikai krāslaviešus, bet arī jaunos mūziķus un pedagogus no Dagdas.

… Visi zālē ar nepacietību gaida Daugavpils Staņislava Broka Mūzikas vidusskolas audzēkņu uzstāšanos. Pirmais patīkamais un negaidītais notikums: vadītāja, arī koncertmeistare, Laura Onzule – mūsējā! Pirms astoņiem gadiem pabeidza mūzikas skolu, kur sešus gadus mācījās pie pedagoģes Irēnas Milašas, pēc tam sekoja mācības Daugavpilī, tagad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Šobrīd Laura ir trešā kursa studente, pirms gada pieņēma uzaicinājumu apvienot studijas un darbu S. Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā, kur īpašā vērtē ir savi izlaidumnieki. Viņas ieņemamais amats – pedagoģe un koncertmeistare, ir labs atalgojums un iespēja uzstāties skatītāju priekšā.



Pavasara koncerta programmā skanēja klavieres, vijole, akordeons, saksofons, uzstājās arī, iespējams, topošais operdziedātājs Mārtiņš Mednis. Jaunie mūziķi izpildīja gan ārvalstu, gan Latvijas komponistu klasikas un mūsdienu skaņdarbus. Kopumā, bez mazākā pārspīlējuma, var droši apgalvot, ka programma ar astoņiem priekšnesumiem bija brīnišķīga meistarklase. To apstiprināja ilgi aplausi, kā arī izpildītāju un skatītāju kopīga fotogrāfija mūsu novada Mākslas un mūzikas skolas arhīvam. Avīzes numurs – objektīvs laikmeta dokuments.



Protams, vadītāja Laura Onzule jaunos mūziķus no divām pilsētām un Indras uz skatuves aicināja, cerot, ka viņi turpinās mācības Daugavpilī. Viņas radošā karjera ir pārliecinošs piemērs. Lūk, te būs viens fragments no apburošās vadītājas monologa: “Mūsu vidusskolā ir deviņas nodaļas. Katrā no tām jūs varat iestāties arī bez iepriekšējām mācībām. Piemēram, ja jūs nekad neesat mācījušies dziedāt, bet daudzi ir teikuši, ka jums ir skaista, spēcīga balss un jūs protat dziedāt, tad sagatavojot obligātos iestājeksāmenu skaņdarbus, jūs varat kļūt par vokālistiem mūsu skolā.



Jūs sagaidīs brīnišķīgi pedagogi, vienmēr gatavi izpalīdzēt, jauka, saliedēta atmosfēra skolā. Mācoties pie mums, jums būs iespēja saņemt, pirmkārt, pat ļoti skaistu stipendiju jeb naudiņu par mācībām. Pati lielākā summa mums ir 140 eiro, ja specialitātē dabū 10. Piemēram, ja jūs mācāties uz 7 vai 8, tad varat saņemt 70-80 eiro mēnesī. Pastāv arī minimālā stipendija, 10 eiro. Tas ir, ja jūs slikti mācāties, bet vismaz nākat uz stundām. Tāpat jau no 1. dienas jūs varat piestrādāt mūsu skolā un saņemt naudiņu. Piedāvātais darbs – skatuves strādnieks, bibliotekāra palīgs un tamlīdzīgi.”



Ar Lauru nebija jāiepazīstas, viņa nav aizmirusi, kā aptuveni pirms desmit gadiem viņas, vēl jaunas pianistes, portrets tika publicēts laikrakstā “Ezerzeme”. Atrast savu vienīgo un pareizo ceļu piedāvāto profesiju jūrā – tā ir veiksmes lieta. Mēs vienojāmies, ka marta fotoreportāža no koncerta Krāslavā noteikti nokļūs Daugavpilī. Tāpēc mans pienākums ir nosaukt visus koncerta dalībniekus. Solista vārds jau ir zināms, un te nosaukti tie, kuri mūsu pilsētai simtgadē dāvināja šo košo dāvanu – Sofija Saveļjeva, Gabriela Čamane, Diāna Sineviča, Kirils Pavļukovs un Samuēls Jonāns.



Noslēdzošais akords – mākslinieku foto skatītāju fonā. Gaidām radošās sadarbības turpinājumu!



Aleksejs GONČAROVS