Mana ģimene - mans zelts

img

Pavasaris ir atmodas laiks. Atdzīvojas ne tikai daba, arī cilvēki kļūst aktīvāki. Biedrība “Krāslavas māmiņu klubs” aktīvi popularizē ģimenes vērtības, piedāvājot novada iedzīvotājiem un viesiem dažādus pasākumus. Par biedrības tuvākajiem plāniem pastāstīja viena no Krāslavas māmiņu kluba valdes loceklēm, Ieva Maļinovska.

– Ieva, atceros, ka pērn biedrība “Krāslavas māmiņu klubs” organizēja vairāk nekā simts pasākumu. Kādi ir tuvākās nākotnes plāni?



– Jā, pagājušais gads bija pasākumiem bagāts. Šogad sadarbībā ar Krāslavas novada pašvaldību organizēsim vienus no lielākajiem svētkiem, tie ir “Krāslavas novada Bērnības svētki”, kas notiks 4. jūnijā pie Krāslavas kultūras nama, stāvlaukumā un parka teritorijā . Pasākumu finansē Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.



Šogad svētkos tiks apvienota tradicionālā sudraba karotīšu pasniegšana mazākajiem novadniekiem, izrotāto ratiņu konkurss, dažādi pasākumi gan pašiem mazākajiem, piemēram, aktivitāte, kas iepatikās pērn “Mazo grāfu un grāfieņu” svētkos, konkurss mazajiem rāpotājiem, gan izklaides vecākiem bērniem. Koncertā piedalīsies bērni un jaunieši. Pasākumā tiks godinātas Krāslavas novada sabiedriski aktīvas un atbildīgās daudzbērnu ģimenes - Dižģimenes. Vecāki varēs piedalīties sarunās ar trim psihologiem, no kuriem viens stāstīs par bērnu no 0 līdz 3 gadiem uzvedību, otrs atklās bullinga tēmu, bet trešais palīdzēs analizēt bērnu zīmējumus. Tāpat būs iespēja iepazīties ar Krāslavas novada organizāciju darbību, kas darbojas bērnu un jauniešu attīstības, izglītības un brīvā laika pavadīšanas jomā.



Papildus būs rotaļu stacijas, stafetes, rotaļu un atpūtas zona bērniem, dažādas atrakcijas, radošās darbnīcas visai ģimenei, zīmējumu izstāde un daudz kas cits. Notiks arī dažādas akcijas - piemēram, “Mana ģimene”, lūgums bērniem (līdz 18 gadiem) iesūtīt savu zīmējumu par tēmu ģimene līdz 21. maijam uz e-pastu kraslava.maminu.klubs@gmail.com. Šie zīmējumi tiks izmantoti fotosienas izveidēi, pie kuras varēs nofotografēties svētkos, kā arī atnesot zīmējumus uz pasākumu, tie piedalīsies izstādē.



Akcijā “Ģimene - pilsētai” plānota jauna vides objekta izveide. Akcijas ideja ir saliedēt ģimenes ne tikai kopā pavadot laiku, bet arī kopā darbojoties. Tie, kas vēlas piedalīties jaunā objekta “Ģimenes dārzs” veidošanā, aicināti uz svētkiem nest izturīgus daudzgadīgos ziedus un augus, kas nebaidās bargas ziemas.



Krāslavas Amatniecības centra pagalmā tiks uzstādīts jauns objekts - stilizēts koks, kas simbolizē ģimenes kā sabiedrības pamatu, spēku, vienotību un vērtību. Ģimenes varēs veidot piemiņas lapas un iekārt tās koka zaros. “Pirmā lapotne” parādīsies jau bērnības svētku laikā, un pamazām tiks papildināta.



Pasākuma odziņa - Rēzeknes teātra "Joriks" teatralizēts uzvedums bērniem, kas notiks Krāslavas kultūras nama zālē. Domāju, ka tas neapšaubāmi interesēs bērnus, jo aktieri būs vienā līmenī ar bērniem, nevis uz skatuves.



Svētkos būs arī ēdināšanas pakalpojumi. Tie būs par maksu.



– Ļoti interesants un daudzveidīgs piedāvājums. Vai maijā arī kaut kas būs?



- Noteikti. Tuvākais pasākums notiks sestdien, 13. maijā plkst.11.00. Tā būs nodarbība bērniem (no 3 gadu vecuma) un vecākiem par mutes dobuma kopšanu. Sarunas laikā Diāna Fjodorova (zobu higiēniste) iepazīstinās ar zobu higiēnas pamatiem, pastāstīs par higiēnista darbu, par to, kam jāpievērš uzmanība un kad vērsties pie ārsta. Speciāliste atbildēs arī uz klātesošo jautājumiem. Tikšanās notiks Krāslavas novada pašvaldības īstenotā projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros telpās Pils ielā 5. Aicināts ikviens interesents.



Jaunie un topošie vecāki aicināti 20.maijā plkst. 11.00 Krāslavas māmiņu kluba koprades telpā (Pils ielā 5, ieeja no Sporta skolas puses) apmeklēt Daugavpils dzemdību nodaļas psiholoģes Ludmilas Vasiļjevas lekciju par tēmu, kas jāmāk mazulim 0-3 gadu vecumā pēc Baylay skalas. Savukārt, 13.00 topošās māmiņas varēs uzzināt, kā psiholoģiski sagatavoties mātes lomai, kā arī par pēcdzemdību psiholoģiskajiem aspektiem.



Savukārt 21. maijā krāslaviešiem un pilsētas viesiem būs iespēja tikties ar Roberto Meloni. Pulksten vienos pēcpusdienā Amatniecības centra pagalmā ikviens varēs justies kā itāļu filmās, piedaloties kulinārijas pasākumā. Ar dažiem itāļu virtuves smalkumiem dalīsies Roberto Meloni un Krāslavas novada restorānu zvaigznes - īsta latviešu saimniece Nora Poiša no Lielbornas muižas, “Karina Home” saimniece Karīna Stivriņa, gardumu feja Inta Reča.



Par godu Krāslavas simtgadei aicinām piedalīties mājas citronu pīrāgu konkursā, piesakoties kraslava.maminu.klubs@gmail.com. Jūs gaida balvas no Krāslavas baseina, zemnieku saimniecības “Kurmīši”, Tuperwaare, Krāslavas māmiņu kluba, un, protams, no paša Roberto Meloni. Tie, kas vēlas piedalīties itāļu un Latgales virtuves gardumu degustācijā, par 3 eiro varēs iegādāties “degustācijas komplektu” un līdz ar to arī piedalīties balvu izlozē. Pasākuma laikā tiks prezentēta Nellijas Muižnieces gleznu izstāde, savukārt, Anna  Bogdanoviča vadīs mākslas meistarklasi. Tikmēr par papildus samaksu varēs piedalīties stikla, māla un koka meistarklasēs pie Elvīras Škutānes, Aivara Andžāna, Marinas Cojas, Olgas un Valda Pauliņiem. Novada mājražotāji piedāvās mājas produktus un dzērienus, būs arī kafejnīca uz riteņiem ”Mežvīni”.



Vēlos atzīmēt, ka lielā novada robežās “Krāslavas māmiņu klubam” ir izveidojusies cieša sadarbība ar Dagdas Bērnu un jauniešu centru "Dagne". Līdz ar to uz pasākumu, kas vairāk orientēts uz pieaugušajiem, var ņemt līdzi arī bērnus, jo ​​viņus izklaidēs animatori no Dagdas. Pasākumu organizē “Krāslavas māmiņu klubs” sadarbībā ar Krāslavas novada pašvaldību.



Nobeigumā vēlos vēlreiz aicināt visus bērnus, vecākus un citus ģimenes locekļus piedalīties mūsu rīkotajos pasākumos. Kopā jautrāk!



Džordžs Santajana ir teicis: "Ģimene ir viens no dabas šedevriem", tāpēc esmu pārliecināta, ka “Krāslavas māmiņu klubs”, realizējot šādus pasākumus, palīdz stiprināt ģimeni un popularizē lietderīgu, kopīgu ģimenes brīvā laika pavadīšanu.



Mūsu uzdevums - izmantot daudzos un daudzveidīgos piedāvājumus.



Lai plānotie pasākumi ir apmeklēti un aizraujoši!



Jeļena AVSJUKEVIČA