Antons un Gundega Rancāni - talantīgu mākslinieku dinastija

img

Makašānos esmu strādājis ne reizi vien. Pārsteidzošs koka arhitektūras brīvdabas muzejs. Šeit ilgu laiku turpina radīt koktēlnieks no Dieva - Antons Rancāns. Astoņdesmit gadu vecumu pārsniegušais, savdabīgais mākslinieks ar akadēmisko izglītību ir radošu ideju pilns. Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliera pilsoniskā pozīcija - drosmīgs satīrisks skatījums uz valsts politisko dzīvi. “Tautas kalpu” komiskajās figūrās, viegli atpazīstami eksministri un citas politiskās “figūras”.



Mākslinieka, rakstnieka, žurnālista drosme tagad ir īpašā cenā, un šajā sakarā Antona Rancāna koka šedevru bezbailīgo ekspozīciju var un vajag uztvert kā izaicinājumu vispārējai vienaldzībai. Nekas tā nenomāc cilvēku dvēseles kā bailes.



Talantīgajam tēvam līdzinās meita Gundega, Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas direktore. Skolotāja ar augstāko izglītību pierādījusi sevi arī kā talantīgu mākslinieci. Gundegas Rancānes ilustrācijas rotājušas piecas grāmatas, Broņislavas Martuževas dzejoļu krājumus, kā arī Andra Vējāna dzejas izlasi “Rozes Silajāņu vāzē”.



Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja izstāžu zālē, Pils ielā 10 atklāta Gundegas un Antona Rancānu izstāde “Dienas gaisma”. Tajā var iepazīties ar labākajām profesionālās mākslinieces gleznām, kas slavina dzimtās Latgales skaistumu un Antona Rancāna darbiem. Izstāde skatāma līdz jūnija beigām.



Blakus telpā apskatāma izstāde no muzeja fondiem.



Steidzieties redzēt!



Aleksejs GONČAROVS