Muzeju nakts 2023

img


Aizritējušajā nedēļas nogalē Latvijā norisinājās Muzeju nakts, kurā durvis apmeklētajiem vēra arī Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs. Šogad Muzeju nakts tēma – ''RADĪŠANA''', Krāslavā 2023. gada Muzeju nakts moto: "KRĀSLAVA - RADOŠU CILVĒKU ŠŪPULIS". Amatnieki, mūziķi, dziedātāji, literāti un mākslinieki radošo iedvesmu smeļas dižupes Daugavas gleznainajā apvidū, kuram piemīt īpašs spēks un enerģija. Kā apliecinājums tam ir Krāslavas radošo cilvēku klātbūtne un aktīva iesaiste dažādos kultūras pasākumos.



Muzeja nakts apmeklētājiem bija iespēja bezmaksas aplūkot gan ekspozīcijas, gan jaunās mākslas un tematiskās izstādes, tostarp “Krāslavas pilsētai 100. Dzimuši Krāslavai” un Ukrainas nacionālās atmiņas institūta fotodokumentālo izstādi “Komunisms XX gadsimtā = Rašisms XXI gadsimtā”.



     Muzeju nakts ietvaros izskanēja laikraksta "Ezerzeme" redakcijas un Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja organizētā literāro darbu konkursa "Krāslavas pilsētai - 100" noslēguma pasākums. Konkursa organizatori pateicas visiem dalībniekiem par aktīvu iesaistīšanos konkursā, visiem pasākuma apmeklētājiem un konkursantu atbalstītājiem par lieliskā atmosfērā aizvadīto konkursa noslēguma daļu. Paldies Aleksandram Maijeram par muzikālās noskaņas radīšanu. Savus darbus konkursam iesniedza 29 literāro darbu autori, starp kuriem bija ne vien krāslavieši, bet arī mūsu pilsētas cienītāji Latvijā un ārpus tās. Pasākums noslēdzās ar konkursa uzvarētāju apbalvošanu. Par literāro darbu konkursa "Krāslavas pilsētai - 100" laureātiem kļuva Aulejas TN kultūras pasākumu organizatore ILZE VOVKA, skolotāja AIJA JAKOVELE, krāslaviete VALENTĪNA VIĻUMA un mūsu novadnieks ALEKSEJS SOLOVJOVS, kuriem tika pasniegtas laureātu balvas - kokapstrādes meistara Aivara Andžāna darinātie dekoratīvie šķīvji. Veicināšanas balvu no Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja par dzejoļu kopu latgaliešu valodā ,,Es Tevi ļūbeju bez vuordym" ieguva Ilze Vovka. Skatītāju simpātija tika noskaidrota atbalstītāju balsojuma rezultātā un balvu – keramiķa Valda Pauliņa darināto suvenīru - ieguva krāslaviete ĀRIJA MURĀNE. Sirsnīgi pateicamies visiem konkursa dalībniekiem par atsaucību un radošo uzdrīkstēšanos. Daži literārā konkursa darbi tiks publicēti gan laikraksta “Ezerzeme” šajā un arī turpmākajos numuros, gan Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja Facebook lapā.  



    Vienlaikus Muzeju nakts apmeklētājiem tika piedāvāta iespēja iesaistīties atraktīvajā gleznu atpazīšanas spēlē “Aplūko un atpazīsti”. Spēles noslēgumā trīs veiksmīgākie pareizo atbilžu iesniedzēji balvas ieguva izlozes kārtībā.



   Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja kolektīvs saka lielu PALDIES visiem pasākuma atbalstītājiem un dalībniekiem, kas piedalījās Muzeju nakts norises aktivitātēs.



 



Marija Gulbe,



Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja



krājuma glabātāja



A. Gončarova foto