Nedēļa pasaulē

img

Ķīnas Tautas Republikas līdera neierašanās bija pārsteigums visiem BRICS biznesa foruma dalībniekiem Dienvidāfrikā. Viņa vēstījumu nolasīja Ķīnas tirdzniecības ministrs. Dažas stundas vēlāk Sji Dzjiņpins sēdēja pie vakariņu galda kopā ar forumā iesaistīto valstu vadītājiem. Eksperti izsaka dažādus minējumus par vienas no BRICS grupas ietekmīgākās valsts līdera šādas uzvedības iemesliem, jo parasti Ķīnas augsta ranga politiķi nekad neko nedara nejauši vai “tāpat vien”.

Daži uzskata, ka Sji Dzjiņpina neierašanās uz biznesa forumu ir saistīta ar drošības un politiskiem jautājumiem, kas Ķīnas līderim vienmēr ir spēlējuši lielāku lomu nekā ekonomiskie jautājumi. Kā jau gaidīts, nolasītā runa saturēja daudz smalku, bet pārskatāmu mājienu uz ASV politiku un šīs valsts mēģinājumiem “saglabāt savu hegemoniju pasaulē” utt.



ASV, Viskonsinas štatā, notika pirmās Republikāņu partijas kandidātu debates prezidenta vēlēšanām. Kopumā debatēs piedalījās deviņi cilvēki, populārākais no visiem – Donalds Tramps – nebija klāt. Oficiāli Tramps paziņoja, ka viņš jau ir slavenākais un populārākais, tāpēc neredz jēgu piedalīties debatēs. Patiesībā viņa prombūtne var būt saistīta ar gatavošanos smagam tiesas procesam. Kā zināms, bijušajam Amerikas prezidentam izvirzītas četras apsūdzības krimināllietās, tostarp varas ļaunprātīga izmantošana. Galvenie debatēs apspriestie jautājumi bija abortu aizliegums, migrācijas politika un noziedzības apkarošana.



Ķīniešu disidents Kvons Pens, kurš izcieta cietumsodu par Sji Dzjiņpina kritizēšanu, aizbēga no Ķīnas uz Dienvidkoreju, izmantojot ūdensmotociklu. Disidents pa jūru veica vairāk nekā 300 kilometrus. Šobrīd tas ir visneparastākais veids, kā aizbēgt no Ķīnas, kuras varasiestādes pastiprinājušas kontroli pār disidentiem, kas atstāj valsti.



Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa ir iekļuvusi nopietnā skandālā, un prese viņu apsūdz liekulībā. Lieta tāda, ka Igaunijas premjerministre vairākkārt kritizēusi tās firmas un uzņēmumus, kas, neskatoties uz sankcijām, turpina veikt darījumus ar Krievijas kolēģiem. Un tad izrādījās, ka starp šiem uzņēmumiem ir arī Igaunijas premjera vīram piederošs bizness. Prese kritizē valdības vadītāju, visi iesaka Kajai Kallasai atkāpties un atvainoties.



Vienā no Spānijas jūras ostām konfiscēta lielākā kokaīna partija valsts vēsturē. Banānu kastēs no Ekvadoras atradās 9,5 tonnas narkotiku. Atklāšanas un konfiskācijas operācija tika veikta, piedaloties muitas un robežsardzes dienestiem.



Britu muzeja direktors bija spiests atkāpties no amata, kad kļuva zināms, ka nozagti vairāki tūkstoši artefaktu vairāku miljonu mārciņu vērtībā. Zādzību veica viens no muzeja darbiniekiem, kurš dažas lietas pārdeva ar interneta portāla e-bay starpniecību. Daudzi eksperti uzskata, ka visa vaina šajā nepatīkamajā incidentā gulstas uz muzeja administrācijas pleciem, kas par problēmām brīdināta ne reizi vien. Direktora atlūgumu pieņēma Britu muzeja Sabiedriskās padomes priekšsēdētājs.



Skotijā atkal meklē slaveno Lohnesa ezera briesmoni jeb Nesiju. Leģenda par briesmoni, kas dzīvo šajā ezerā, radās agrīnajos viduslaikos. Tad periodiski parādījās aculiecinieku liecības un pat fotogrāfijas. Neviens no pierādījumiem vēlāk netika apstiprināts, un attēli tika atzīti par viltojumiem. Tomēr entuziastu skaits, kas sapņo atrast ezerā vismaz pleziozauru, nemazinās. Nedēļas nogalē vairāk nekā divi simti speciālistu atkārtoti skenēja Lohnesa ūdeņus, analizēja ūdens sastāvu. Secinājumi bija neapmierinoši, atkal nekas un neviens netika atrasts. Bet, kā zināms, leģendas dzīvo ilgu laiku. Turklāt šajā Skotijas reģionā tūrisma nozare, kurā strādā tūkstošiem vietējo iedzīvotāju, pārtiek no leģendas par ezerā mītošo briesmoni.



Afganistānā varas iestādes aizliegušas sievietēm apmeklēt Nacionālo dabas parku, aizbildinoties ar to, ka daudzas no viņām neievēro šariata likumus un atļaujas parkā nenēsāt hidžabu. Aizliegums ir īslaicīgs, "līdz tiek atrasts šīs problēmas risinājums". Šī nav pirmā reize, kad Taliban valdība ievieš aizliegumu sievietēm. Iepriekš viņām bija aizliegts apmeklēt skolas, kārtot eksāmenus valsts augstskolās. Tāpat valstī tika slēgti visi skaistumkopšanas saloni.



Polijā aizdomās par iejaukšanos valsts dzelzceļa sistēmas darbībā aizturēti divi vīrieši. Traucējumi vilcienu kustības sarakstā vienā no vojevodistēm bija saistīti ar to, ka sistēmā parādījās daudzi “stop-signāli”. Incidentus izmeklē speciāla komisija. Problēma tiek uztverta ļoti nopietni, jo vilcienu kustības grafika traucējumu laikā dzelzceļa radio tīklā tika pārraidīta Krievijas himna, kā arī Krievijas Federācijas prezidenta runas.



Āfrikā, Gabonā noticis militārs apvērsums. Gabonas armijas vadība trešdien paziņoja, ka pārņem varu valstī. Ar paziņojumu par varas pārņemšanu naktī uz trešdienu televīzijas ēterā klajā nāca virsnieku grupa apgalvojot, ka neseno prezidenta vēlēšanu rezultāti ir falsificēti. Militārā personāla grupa pēc kārtējām vēlēšanām atcēla līdzšinējo prezidentu Ali Bongo Ondimbu no varas. Paziņojumā teikts, ka pēdējās vēlēšanas valstī notikušas ar neskaitāmiem pārkāpumiem, tāpēc to rezultāti tiek atcelti. Prezidenta Bongo ģimene valstī "valdījusi" 56 gadus. Pašreizējās valsts varas iestādes ir izformētas, Gabonas robežas ir slēgtas līdz turpmākam paziņojumam.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī  LETA.



Foto: Rulikivas ciems Ukrainā. EPA, Sergey DOLZHENKO