Tēva diena 2024 Krāslavā

img


Tēva diena ir svētki, kas Latvijā tiek svinēti kopš 2010. gada. Tā ir iespēja bērniem pateikties tētim, bet sabiedrībai – pievērst plašāku uzmanību tēva lomai bērna dzīvē un rosināt tēvu aktīvāk iesaistīties bērna aprūpē.

Tēva dienas priekšvakarā Labklājības ministrs un trīs bērnu tētis Uldis Augulis uzsver: "Tētim ir neatņemama un nozīmīga loma bērna personības veidošanās procesā, jo īpaši būtisku iespaidu atstājot uz tādiem veselīgas personības veidošanās aspektiem kā drošības sajūta, dažādu dzīves prasmju attīstība, bērna uzvedība un pašapziņa. Katra minūte, ko tētis, tāpat kā mamma, investē, pavadot pilnvērtīgi laiku ar savu atvasi, ir nenovērtējama, lai bērni izaugtu par nobriedušām un pašapzinīgām personībām."



Septembra otrajā svētdienā Krāslavā pēc iedibinātas tradīcijas notika Tēva dienai veltīti pasākumi. Laikapstākļi pasākuma dalībniekus lutināja ar joprojām vasarīgi siltu sauli, bet organizatori parūpējās par daudzveidīgu piedāvājumu.





Stāvlaukumā aiz Krāslavas kultūras nama, tāpat kā pērn, bija pieejamas dažādas atrakcijas. “Rīgas motomuzeja” darbinieki piedāvāja piedot gāzi uz stacionāri nofiksēta motocikla. Kāds gāzēja, kāds cēla nost no stenda priekšējo riteni, citi par piemiņu uzņēma skaistas fotogrāfijas. Varēja arī izmēģināt spēkus uz balansēšanas velosipēda. Papildus apmeklētāju uzmanībai tika prezentēti BMX velosipēdi, kas bija pieprasīti bērnu vidū.



Parkā lielformāta spēles vadīja Ūdrīšu Tautas nama kultūras pasākumu organizatore Sarmīte Subatoviča. Krāslavas novada bibliotēkas bibliotekāri piedāvāja dažāda vecuma bērniem iepazīties ar literatūru un lasīt svaigā gaisā. Daudzi krāsoja zīmējumus.



Turpat netālu darbojās latgaliešu kultūras kustības "Volūda" pārstāvji. Bija grāmatas, galda spēles un citas aktivitātes latgaliešu valodas zināšanu veicināšanai. Ar latgaliešu kultūras kustības “Volūda” atbalstu izdots dzejoļu krājums latgaliešu valodā “Dzejūleiši”, kuru prezentēja Elizabete - Ilze Vovka.





Aktīvās atpūtas cienītājiem parkā tika ierīkotas vairākas šķēršļu takas dažāda vecuma dalībniekiem. Šajā aktivitāšu zonā darbojās Alise Samsonoviča un viņas palīgi. Tēva dienā varēja apgūt hiphopa dejas, kuras pasniedza Ričards Škagals. Visiemīļotākā nodarbe bija pastaiga ar suni. Svētdienas rītā biedrība “Dod ķepu” piedāvāja apmeklētājiem pastaigu ar haskiju. No visām aktivitātēm, manuprāt, vislielāko interesi Krāslavas iedzīvotāji izrādīja par dzīvniekiem. Bērni labprāt glāstīja dzīvniekus, vecāki steidza iemūžināt neaizmirstamus mirkļus, bet citi stāvēja rindā, lai pastaigātos ar četrkājainajiem cilvēku draugiem.





Krāslavas kultūras namā bija iespēja bez maksas skatīties multfilmu. Kopā ar pašu grāfu Plāteru varēja doties ekskursijā.



Svētdienas rīts, veltīts Tēva dienas svinībām, pagāja vienā elpas vilcienā un deva iespēju pavadīt laiku kopā ar ģimeni un draugiem.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto