Karš Ukrainā


Vizīte Ķīnā bija neveiksmīga; Ukraina ir atsākusi elektroenerģijas eksportu; smagas kaujas pie Bahmutas; “nopludinātie” ASV militārās izlūkošanas materiāli; garīgie līderi Lieldienu dievkalpojumos lūdza par mieru; kārtējā Zaporižjes apšaude; masu kapi Krievijā; tuvojas Ukrainas bruņoto spēku ofensīva; un atkal šaušalīgs video ar galvas nociršanas ainu.

Francijas prezidents Emanuels Makrons un Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena pagājušās nedēļas beigās apmeklēja Ķīnu. Vizītes galvenais mērķis: pārliecināt Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu par nepieciešamību “izdarīt spiedienu” uz Krieviju, kas palīdzētu izbeigt Krievijas Federācijas uzsākto karu. Neskatoties uz to, ka Makrons izrādīja nebijušu diplomātisko neatlaidību un pat tieši uzrunāja Ķīnas līderi pēdējās preses konferences laikā, vizīte nesasniedza savus mērķus. Sji Dzjiņpins labprāt pieņēma priekšlikumu paplašināt kultūras un ekonomikas sadarbību ar Franciju un Eiropas Savienību. Šajā jomā tika noslēgti vairāki līgumi, par to rakstīja visi Ķīnas laikraksti. Taču tiklīdz bija runa par Krievijas ietekmēšanu un kara izbeigšanu, ĶTR vadītājs atbildēja ar vispārīgām frāzēm un izrādīja aizkaitinājumu, ja viņa viesi mēģināja uzstāt. Eksperti uzskata, ka Ķīna ir gatava runāt par karu un veidiem, kā to izbeigt tikai ar ASV, uzskatot, ka gan Makrons, gan Urzula fon der Leiena nav pilnībā neatkarīgi no ASV politiķiem. Rietumu žurnālisti piekrīt, ka vizīte izrādījās praktiski bezjēdzīga un nesasniedza savus mērķus.



Ukraina atsāk eksportēt elektroenerģiju, savu saražoto pāri palikušo jaudu. Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluščenko parakstījis izpildrīkojumu, kas atļauj eksportu, lai gan vietējie klienti joprojām ir prioritāte. Šis lēmums, pirmkārt, liecina par to, ka Krievijas Federācijas mēģinājumi sagraut Ukrainas enerģētikas sistēmu ir pilnībā izgāzušies. Kara laikā uz Ukrainas enerģētikas objektiem tika izšautas vairāk nekā 1200 Krievijas raķetes. Ministrs sacīja, ka sistēma jau gandrīz divus mēnešus ražojusi papildu jaudu un ukraiņi ar ierobežojumiem nesaskaras. “Visgrūtākā ziema ir pagājusi,” sacīja Haluščenko. “Nākamais solis ir sākt elektroenerģijas eksportu, kas ļaus piesaistīt papildu finanšu līdzekļus izpostītās un bojātās enerģētikas infrastruktūras nepieciešamajai rekonstrukcijai.” Viņš arī uzteica inženieru un starptautisko partneru “titānisko darbu”, lai atjaunotu sistēmu.



Smagas kaujas pie Bahmutas turpinās. Kā vēsta Ukrainas un Rietumu ziņu aģentūras, Krievijas armija ir mainījusi taktiku. Ja agrāk Krievijas militārpersonas visiem spēkiem centās aplenkt pilsētu, tad tagad notiek cīņas par pilsētas dzīvojamiem rajoniem. Ukrainas militārpersonas neslēpj, ka situācija ir ļoti sarežģīta, taču viņi noraida neskaitāmās Krievijas mediju ziņas par “pilsētas ieņemšanu”.



Interneta tīklos ir parādījušies ASV īpaši slepeni izlūkošanas materiāli. Pentagons ir pastiprinājis drošības pasākumus un krasi ierobežojis piekļuvi slepenajiem materiāliem. Sākta izmeklēšana. Publicētie materiāli bija saistīti ar Ukrainu, Krievijas Federāciju, kā arī ar dažu ASV sabiedroto politiskās un militārās vadības uzraudzības rezultātiem. Publicētie dokumenti ļaus Kremlim bloķēt informācijas noplūdi, norāda Rietumu eksperti. Turklāt slepenās informācijas noplūde var traucēt Rietumu izlūkdienestu sadarbību un atņemt nepieciešamo informāciju to valstu izlūkdienestiem, kas sniedz palīdzību Ukrainas militārpersonām un atklāj Krievijas armijas plānus. Ir arī trešais nepatīkamais apstāklis: novērošana ASV sabiedrotajās valstīs var izjaukt aktīvu sadarbību ar šīm valstīm nākotnē. Joprojām nav skaidrs, kurš publicēja slepenos materiālus, ar kādu mērķi un vai tie nav dezinformācija.



"Steigsimies iet pa miera un brīvības ceļiem," Lieldienu vēstījumā "Urbi et orbi" ("Pilsētai un pasaulei") Svētā Pētera laukumā Vatikānā sacīja Francisks. Viņš mudināja "pārvarēt konfliktus un šķelšanos un atvērt savas sirdis tiem, kuri ir vislielākajās grūtībās". Pāvests aicināja uz "uzticēšanos starp cilvēkiem, tautām un valstīm". Pāvests mudināja starptautisko sabiedrību rīkoties, lai izbeigtu karu pret Ukrainu, un aizlūdza gan par Ukrainas, gan Krievijas tautu. Pasaules anglikāņu kopienas līderis, Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs Lieldienu sprediķī sacīja: “Var likties, ka nežēlīgie un despotiski vadītāji kļūst arvien varenāki, taču viņi ies bojā – Augšāmcelšanās spēks ir bezgalīgi spēcīgāks par viņiem. Pat mūsu laikos, kad mūs ieskauj bailes, pat ļaunums, mēs zinām, ka tie, kas apspiež un pakļauj citus, piedzīvos dievišķo taisnību.” Arhibīskaps mudināja “nekrist izmisumā saistībā ar karu Ukrainā”.



Naktī uz svētdienu, 9. aprīlī, Krievijas armija atkal apšaudīja Zaporižji. Apšaudes rezultātā vairākas raķetes trāpīja dzīvojamos rajonos. 50 gadus vecs vīrietis un viņa 11 gadus vecā meita gāja bojā. Krievijas armija kontrolē aptuveni 70% Zaporižjes apgabala teritorijas, bet reģionālais centrs Zaporižjes pilsētā paliek Ukrainas kontrolē. Pilsēta tiek nepārtraukti apšaudīta, neviena apšaude neizpaliek bez upuriem.



Dažādos Krievijas reģionos joprojām tiek atklāti karā ar Ukrainu bojāgājušo Krievijā bāzētās starptautiskās noziedzīgās militāro algotņu vienības “Vāgner” kaujinieku masu kapi. Kā vēsta ziņu aģentūra BBC, šādas kapsētas ir vismaz septiņas. Tur apglabāti 995 cilvēki. Bojā gājušo tuviniekiem nereti vairākus mēnešus nav nekādas informācijas par saviem tuviniekiem. Starp bojāgājušajiem kaujiniekiem ir daudz ieslodzīto, kuriem vēl bija jāizcieš ieslodzījuma termiņš.



Jau vairākas nedēļas presē un interneta tīklā neatlaidīgi klīst runas par Ukrainas bruņoto spēku nenovēršamo ofensīvu. Ofensīva tika atlikta munīcijas un moderna aprīkojuma trūkuma dēļ. Taču eksperti uzskata, ka tas nav vienīgais iemesls. Ukrainas militārpersonas gaida stabila silta laika iestāšanos un pavasara atkušņa beigas, viņi aktīvi pēta Krievijas karaspēka stāvokli, rezerves pārvietošanas iespējas un daudzus citus aspektus. Visi novērotāji ir vienisprātis par vienu: ofensīva būs, jo tā atbilst Ukrainas izvirzītajiem militārajiem mērķiem. Bet Krievijas armijas mērķi un uzdevumi šajā karā vēl nav skaidri formulēti vai tos nav paziņojuši Krievijas puses oficiālie pārstāvji.



Internetā parādījies video ar it kā Ukrainas karavīra slepkavības ainu. Šoreiz kadri ir pārsteidzoši savā nežēlībā un necilvēcībā. Video redzamais karavīrs ar Krievijas armijas atšķirības zīmi – baltu lentu ap kāju, griež nost galvu dzīvam karagūsteknim formā ar Ukrainas zīmotnēm. Aiz kadra dzirdami komentāri krievu valodā, kas mudina veikt noziedzīgo darbību. Daži eksperti uzskata, ka video filmēts pagājušajā gadā, jo redzami koki ar zaļām lapām, bet ievietots internetā tagad. Krievijas Federācijas oficiālie pārstāvji norāda, ka ir jāpārbauda video autentiskums”.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā izmantota British Broadcasting Corporation (BBC), kā arī Ukrainas, Eiropas Savienības ziņu aģentūru un LETA informācija un dati.

Citi raksti