Mūzika un daba

img


Grāfu Plāteru vārdā nosauktā Krāslavas Poļu pamatskola turpina īstenot programmu “Skolas portfelis”. Šoreiz goda viesis skolā bija mūzikas instrumentu meistars Aleksandrs Maijers. Izglītības programmā piedalījās 2.-9.klašu skolēni.

Tā kā šobrīd valda pirmssvētku noskaņojums, ir īstais laiks parunāt par mūziku un dabu. Senatnē, kad latvieši vēl nepazina kristietību, laika posmā pirms Ziemas svētkiem bija savas senas tradīcijas. Cilvēki gāja ķekatās, gatavoja maskas un dziedāja dziesmas. Protams, tas viss nav iedomājams bez mūzikas pavadījuma.



Kāda bija mūzika senos laikos, kad nebija datoru, stereo sistēmu un skaļruņu? Iepriekš cilvēki izcēlās ar savu atjautību un neticamu izdomu, tāpēc viņi varēja izgatavot mūzikas instrumentus no materiāliem, kas atrodami dabā. Tajā pašā laikā šie mūzikas instrumenti varēja skanēt skaļi un bija ļoti ērti lietojami, jo tiem nebija nepieciešama ne elektrība, ne papildu aprīkojums. Tieši šādu instrumentu kolekciju bērniem demonstrēja Aleksandrs Maijers. Šādus instrumentus izmantoja ķekatnieki, lai, ienākot mājās, radītu troksni, jautrību un spēlētu spēles. Visi šie instrumenti izgatavoti izmantojot dažādus dabas materiālus: koku, niedres, mālu, kaltētus dārzeņus, riekstu čaumalas, eksotisku augļu lapas un dažos gadījumos tika pievienots arī metāls. Apbrīnojami, ka mūzikas instrumenti no tik vienkāršiem materiāliem spēj radīt tik skaistu mūziku! Tas ir mūsu tautas kultūras mantojums, mūsu vēsture. Skolēni varēja ne tikai aplūkot unikālo mūzikas instrumentu kolekciju, bet arī izmēģināt savus spēkus. Pamatskolas skolēniem īpaši interesanti šķita tarkšķi un grabuļi.



Interesanti, ka senajos laikos mūzika galvenokārt atspoguļoja putnu dziedāšanu vai atsevišķas skaņas. Cilvēki mācījās no dabas un atrada tajā iedvesmas un skaistuma avotu. Tādējādi daži instrumenti atgādina lakstīgalas dziedāšanu, pūces saucienu vai stārķa klauvēšanu. Šīs skaņas bieži bija sastopamas cilvēku dzīvē. Mūzika pavadīja cilvēku visu mūžu no dzimšanas līdz nāvei. Tā pagāja cilvēka ikdiena. Aleksandra Maijera kolekcijā ir ne tikai paša gatavoti mūzikas instrumenti, bet arī eksemplāri no Vācijas, Āfrikas, Indijas. Mūzika ir viena no unikālajām mākslām, jo ​​tā ir saprotama jebkurai tautai un neprasa īpašas zināšanas.



Krāslavas Poļu skola pateicas pasākuma dalībniekiem un organizatoriem un novēl visiem gaišus un priecīgus svētkus!



Karīna BIRUĻE



Foto no autores personīgā arhīva