Kā sācies jaunais mācību gads Krāslavas novadā?

img


Uz sarunu aicinājām Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītāju Lidiju Miglāni.

- Cik skolēnu Krāslavas novadā uzsāka mācības jaunajā, 2024./2025. mācību gadā? Kurās skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs?



- Novadā darbojas 5 skolas - Krāslavas ģimnāzija, Krāslavas Varavīksnes vidusskola, Dagdas vidusskola, Ezernieku pamatskola un Aleksandrovas pamatskola. Bijušās Robežnieku pamatskolas ēkā izveidota Krāslavas Varavīksnes vidusskolas izglītības programmu īstenošanas vieta. Pavisam Krāslavas novadā mācības uzsāka 1521 izglītojamie no 1. - 12. klasei, no kuriem 111 – pirmklasnieki. Novadā turpina darbu trīs pirmsskolas izglītības iestādes: “Pienenīte” un “Pīlādzītis” Krāslavā, Dagdā – “Saulīte”. Pirmsskolas izglītības iestādes kopā apmeklē 498 bērni




- Vai visās izglītības iestādēs ir nodrošināts pedagoģiskais sastāvs?



- Visas izglītības iestādes ir nodrošinātas ar skolotājiem, trūkst atbalsta personāla – psihologu.
 



- Šogad skolās ievieš jaunu vērtēšanas sistēmu. Kas mainās?



- Esošā vērtēšanas sistēma nereti rada atšķirīgu izpratni skolu vidū un ietekmē bērna iegūtos summatīvos vērtējumus dažādās izglītības iestādēs.



Jaunais izstrādātais risinājums nostiprinās vienlīdzīgu attieksmi vērtēšanā, lai iegūtais vērtējums izglītības iestādē būtu objektīvi salīdzināms visā izglītības sistēmā.



Ar izmaiņām tiks nostiprināti principi, kas attīsta bērna motivāciju un atbildību mācīšanās procesā.



Atzīme atspoguļos tikai skolēna zināšanas un prasmes; skola pati izlems, kā runāt par uzvedību.



Izliekot gada atzīmi, pedagogs būs tiesīgs piešķirt lielāku nozīmi atsevišķām atzīmēm, tādējādi ne vienmēr gala vērtējums būs atzīmju vidējā aritmētiskā aprēķins.



Pedagogiem pārbaudes darbos būs jāietver atšķirīgas sarežģītības uzdevumi, lai katrs bērns varētu demonstrēt zināšanas vērtējumā no 1 līdz 10 ballēm.



Formatīvo vērtējumu vienīgā funkcija būs norādīt gan skolēnam, gan pedagogam, vai mācītā viela tiek izprasta.



Skolēniem vairs nebūs iespējas pārrakstīt katru pārbaudes darbu, kurā iegūtais vērtējums bija nepietiekams vai neapmierināja, bet tā vietā mācību gada izskaņā varēs kārtot kombinēto pārbaudes darbu par visu mācību gada vielu.



 



- Šajā mācību gadā tiek ievests jauns priekšmets – valsts aizsardzības mācība. Kā tas notiks Krāslavas novada izglītības iestādēs? Kurās skolās būs šis priekšmets? Vai ir izstrādāta programma?



- Valsts aizsardzības mācību (VAM) Krāslavas novada vidusskolās apgūst jau sešus gadus. Mums tas nav nekas jauns.  No šī mācību gada VAM kā obligāts priekšmets ir iekļauts mācību plānā. Programmas jau sen izstrādātas (to izstrādāja Valsts Jaunsardzes centrs un aprobēja)
 



- Vai ir kādi citi svarīgi jauninājumi skolās?



- Paaugstināts vērtējuma procentuālais slieksnis valsts pārbaudījumu nokārtošanai, 9. klasē - 15%, vidusskolā - 20%,



Sākot ar 10. klasi, vēsture un sociālās zinības tiks mācīti kā atsevišķi priekšmeti.



Turpināsies pāreja uz mācībām tikai valsts valodā.



 



- Vai arī šogad skolu audzēkņiem ir nodrošināti skolas autobusi? Cik skolnieku izmanto šo pakalpojumu? 



- Visiem izglītojamajiem, kuri dzīvo mūsu novada teritorijā un kuriem tas nepieciešams, ir nodrošināti skolēnu autobusi. Precīzu skaitu pateikt vēl nevaru, jo tiek pārvadāti arī RVT Krāslavas tehnoloģiju un inovāciju centra audzēkņi.



 



- Pateicamies par informāciju. Veiksmīgu jauno mācību gadu!



 Jeļena AVSJUKEVIČA