Lieldienu pasākums Krāslavas Poļu skolā

img


Pavisam nesen bija nozīmīgi katoļu svētki – Lieldienas. Šie ir vieni no galvenajiem svētkiem ikvienam kristietim. Protams, šie svētki ir nozīmīgi arī poļu kultūrā. Tāpēc 2024. gada 5. aprīlī Krāslavas Poļu skolā notika svētku pasākums visiem skolēniem “Lieldienu stacijas”.

Dalībnieki tika sadalīti grupās un pārmaiņus devās uz galamērķiem. Maršruts veda uz sporta zāli, kur notika jautras stafetes, tad uz mūzikas kabinetu, kur bērnus gaidīja tradicionālās Lieldienu dziesmas un rotaļas, tad katra grupa devās uz radošajām darbnīcām - olu krāsošanu un Lieldienu mīklu minēšanu. Senatnē cilvēki lielu uzmanību pievērsa dabas parādībām. Viņi pētīja apkārtējo pasauli un no novērotā radās ticējumi. Protams, uzskati ne vienmēr ir balstīti uz loģiku, tomēr tajos ir saistība ar mūsu tautas vēsturi, ar seno laiku vērtībām un realitāti.



Pēc tam katrai grupai poļu valodas klasē tika uzdots tests par Lieldienu tēmu. Tā kā Poļu skolas sienās kopā dzīvo divas kultūras - poļu un latviešu, pasākums noslēdzās ar “olu kauju” un olu ripināšanu aktu zālē.



Aktu zālē bija apskatāma Lieldienu kompozīciju izstāde, ko paši bērni gatavoja konkursam. Lai izvirzītu uzvarētāju, notika balsojums - katrs skolēns varēja balsot par labāko kompozīciju, kas viņam patika visvairāk. Un, protams, bērniem bija balvas! Ar Polijas atbalstu tiem, kas aktīvi piedalījās pasākumā un kompozīciju konkursā, tika pasniegtas dāvanas, tostarp rakstāmpiederumi un citi skolēniem nepieciešamie piederumi.



Tika izceltas vairākas nominācijas: “Stiprākā ola”, “Skaistākā Lieldienu kompozīcija”, “Lieldienu olas garākais ceļš”. Visiem bija jautri un interesanti! Lieldienas ir priecīgi svētki, kad cilvēku sejas rotā smaidi! Laiki iet un mainās, bet tradīcijas ir tās, kas pāriet no paaudzes paaudzē.



Karīna BIRUĻE



Foto no autores personīgā arhīva