Krāslavas novada rokdarbnieces Pasaules publiskās adīšanas dienā

  • Kultūra
  • 17.06.2022 11:33
  • 810 skatījumi
img

2022. gada 11. jūnijā Krāslavā, 18. novembra laukumā notika Pasaules publiskās adīšanas dienas pasākums, kuru organizēja aušanas darbnīca “Indra” sadarbībā ar Krāslavas novada rokdarbniecēm.

Pasaules publiskās adīšanas diena tiek atzīmēta jūnija otrajā sestdienā. Visā pasaulē laukumos, parkos, kafejnīcu terasēs pulcējas adītājas, lai popularizētu aizraujošu un radošu vaļasprieku.  Arī Latvijā adītājas pulcējās Ventspilī, Liepājā, Kuldīgā, Tukumā, Dobelē... Šogad šim notikumam pievienojās arī adītājas Krāslavā. 



Krāslavas novada rokdarbnieces izrādīja savas adīšanas prasmes, bērni varēja piedalīties zeķu rakstu veidošanas meistarklasēs. Laukumā varēja aplūkot zeķu izstādi “Apceļo savu novadu”.



Lai šī izstāde varētu notikt, 2021.gada nogalē aušanas darbnīcas “Indra”   meistares nāca ar iniciatīvu iesaistīties zeķu adīšanas pasākumā. Atsaucība bija liela, un pirms Ziemassvētkiem tika sarīkota virtuālā zeķu izstāde, kurā iesaistījās 12 pagastu un Krāslavas pilsētas adītājas.



Radās iespēja pieteikties Valsts Kultūrkapitāla fonda projektu konkursā un saņemt atbalstu. Projekta īstenošanas laikā rokdarbnieces apmeklēja aušanas darbnīcu “Indra” un iepazinās ar tās krājumu, apmeklēja Dagdas folkloras centru, kur glabājas līgavas pūra lāde ar Dagdas puses amatnieku darinājumiem, iepazinās ar Krāslavas muzeja fondos atrodamajiem rokdarbiem un ciemojās Krāslavas amatniecības centrā. Katrā tikšanās reizē tika novadītas meistarklases, kurās varēja iepazīties ar Latgales novada etnogrāfiskajām zeķēm, rakstu zīmēm, kompozīciju veidošanu, zeķu adīšanas un apstrādes paņēmieniem. Projekts bija laba iespēja papildināt zināšanas par Latgales etnogrāfisko zeķu adīšanas tradīcijām, varēja pilnveidot zeķu adīšanas prasmes. Adītājas varēja dalīties savā pieredzē un iepazīstināt plašāku auditoriju ar savu veikumu.



Projekta noslēgumā – adīšanas svētki Krāslavā un zeķu izstāde pilsētas centrālajā laukumā. Šī zeķu izstāde rudenī dosies ceļojumā pa novada pagastiem.



Lai izstāde “Apceļo savu novadu” mudina ikvienu vilkt kājās rakstainas zeķes un doties iepazīt savu novadu!



Projektu “Latgales rakstaino zeķu adīšanas prasmju saglabāšana Krāslavas novadā”  finansē Valsts Kultūrkapitāla fonds un Indras pagasta pārvalde.



Projekta radošā komanda Anžela KUZMINSKA, Ērika ZAROVSKA un Olga JOKSTE



Ivetas LEIKUMAS foto