Kas notiks ar Latvijas armiju?

Militārpersonas sola vērienīgas NBS reformas

Neskatoties uz pieņemto lēmumu par finansējuma palielināšanu, situācija Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos neuzlabojas. Tas ir saistīts ne tikai ar tehnisko aprīkojumu un bruņojuma kvalitāti, bet lielākoties ar to, ka jaunieši vienkārši negrib dienēt armijā. Sakarā ar to Aizsardzības ministrija plāno vairākas reformas.

Pirms iestāšanās NATO Latvija bija atteikusies no obligātā militārā dienesta, pārejot uz profesionālu armiju. Ikviens pilsonis, kas atbilst NBS prasībām, var noslēgt līgumu un kļūt par profesionālo karavīru. Profesionālā armija vislabāk piemērota mūsdienu prasībām, jo tagadējos militārajos konfliktos lielāka nozīme ir nevis kareivju skaitam, bet viņu prasmēm.
Pašlaik Latvijas armijā trūkst simtiem profesionālā dienesta karavīru. Un jaunieši neiet dienēt ne tikai salīdzinoši zemas darba algas dēļ. Turklāt daudzi mūsdienu jaunieši vispār nav spējīgi dienēt armijā, jo viņu veselības stāvoklis un fiziskā sagatavotība neatbilst pat elementārām prasībām. Kā paziņoja Rekrutēšanas un Jaun- sardzes centra direktors Druvis Kleins, tādu jauniešu Latvijā katru gadu kļūst arvien vairāk.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 8 (30.01.2015.).