Konstantinopoles koncils, masu kautiņi Oksfordā, lords-neveiksminieks

Ir iemesls!

10. februāris ir īpaša diena. Ar to ir saistīts daudz dažādu notikumu. Šajā dienā miris Puškins pēc dueļa ar Dantesu, dzimis Pasternaks, šajā dienā 100 gadu jubileju svin unikālais aktieris Vladimirs Zeldins, kas līdz šim laikam uzstājas uz skatuves un priecē skatītājus. Var atrast vēl vairāk nekā desmit interesantu notikumu, bet... Visi tie jau labi zināmi lielākai daļai lasītāju... Tāpēc, lai izvēlētos kaut ko neparastu, vajadzēja papūlēties. Galu galā man izdevās atrast veselus trīs šādus notikumus. Tātad...

754.gada 10. februārī Konstantinopoles priekšpilsētā tika organizēts Koncils, kas iegājis vēsturē ar to, ka nosodīja svētbilžu godināšanu kā elkdievību. Konsilu sasaucis Bizantijas imperators Konstantīns V. Viņš ļoti kritizēja ikonu godināšanu. Šajā Konsilā piedalījās vairāk nekā 300 bīskapi, kuri pārstāvēja Austrumu Baznīcas, taču visiem viņiem nebija iespēju pretoties valdnieka gribai, jo Konstantīns V pretendēja uz vadošo lomu arī Baznīcā. Bet kāpēc imperators uzsāka šo cīņu pret svētbildēm?
Viss bija saistīts ar to, ka imperatoram Konstantīnam bija ne tikai viņa skaistais vārds, bet arī diezgan aizvainojošā iesauka - Kopronims (rupji sakot, „sūda gabals”). Kad nākamo imperatoru kristīja, notika nepatīkams kāzuss - zīdainis apkakājās šīs svinīgās ceremonijas laikā. Patriarhs, kurš veica kristības, uzskatīja, kas tā ir ļoti slikta zīme.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 11 (10.02.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.