Kas notika ar „nolikto atslēgu” principu

Saeima mēģina labot savas kļūdas

„Nolikto atslēgu” princips Latvijā saglabāsies kā izvēles iespēja hipotekārā kredīta ņēmējam. Tādu lēmumu nesen pieņēma Saeima.

„Ezerzeme” jau rakstīja, ka agrāk Saeima, par spīti banku nozares pārstāvju asajiem protestiem, apstiprināja grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredzēja, ka no 1. marta Latvijā tiks ieviests „nolikto atslēgu” princips. Tas nozīmēja, ka gadījumā, ja hipotekārā aizdevuma saņēmējs netiek galā ar savām saistībām, tad pastāv iespēja, ka viņš var atdot bankai dzīvokli vai māju, un nekādu finansiālo pretenziju pret viņu vairs nebūs. Līdz šim laikam pat tad, ja klients jau bija atdevis mājokli bankai, tik un tā ilgus gadus viņš bija spiests atmaksāt bankai parādu.
Ja izvērtē situāciju tīri teorētiski, tad viss ir taisnīgi: vai ir pareizi, ka cilvēks paliek par parādnieku vairāku gadu garumā? Īstenībā viss nav tik vienkārši: sakarā ar to, ka minētie grozījumi bankām nav izdevīgi, tās paaugstināja prasības pret kredītu saņēmējiem. Piemēram, dažas finanšu iestādes sāka pieprasīt no potenciālajiem hipotekārā kredīta ņēmējiem pirmo iemaksu 25% apmērā no dzīvokļa iegādes summas. Turklāt dažas bankas paziņoja, ka vairs negrasās piedalīties valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 17 (03.03.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.