Dziedinošs prieks jeb terapeits ar asti

Labvēlīgs un dziedinošs efekts, kas rodas saskarsmē ar mājdzīvniekiem, bija zināms cilvēkiem vēl Hipokrāta laikos. Vēstures avoti liecina, ka 1792. gadā Anglijā, Jorkas pilsētā, suņus sāka veiksmīgi izmantot terapeitiskajā procesā slimnīcā, kur ārstējās garīgi slimi cilvēki. Pašlaik kanisterapija tiek plaši pielietota gan ārstēšanā, gan rehabilitācijas procesā, kā arī atbalstot cilvēkus ar īpašām vajadzībām. Tulkojumā no latīņu valodas „canis” nozīmē „suns”.

Aleksandrovas speciālā internātpamatskola ir īpaša iestāde. Pirms dažiem gadiem to apmeklēja psihoterapeite un pedagoģe Anda Pēkšēna, tad radās doma par iespējamo eksperimentu ar kanisterapijas metodēm. Internātpamatskolas direktore Anita Maļinovska labprāt atbalstīja šo ideju, un tad sākās ieceres īstenošana sadarbībā ar brīvprātīgajiem - desmit suņkopjiem, kuri ieradās Aleksandrovā no Daugavpils, Valmieras un Talsiem.
Kanisterapijas procesā var piedalīties gan šķirnes suņi, gan bezšķirnes kranči. No sākuma notiek rūpīga pretendentu atlase atbilstoši uzvedības testiem, tad labi apmācīti dzīvnieki saņem sertifikātu, kas liecina par to, ka suns ir „rehabilitācijas līdzeklis”.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 18 (06.03.2015.).

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.