Kārļa Universitātes dzimšanas diena

Eiropas universitāšu vidū Kārļa Universitāte ir senākā visā Centrāleiropā, viena no vecākajām Vācijā, pirmā universitāte, kurā tika pētītas slāvu valodas... Protams, ar slāvu kultūru tā bija saistīta tikai nosacīti. Taču par visu pēc kārtas...

Imperators Kārlis IV, dižens reformators un izcils politiķis, kurš ieguldīja daudz darba, lai Prāga kļūtu par apbrīnojamu pilsētu un būtu atbilstoša impērijas galvaspilsētas statusam. Pilis, katedrāles, pilsētas nocietinājumi, tilti... Taču tur nebija zinātniskā centra, universitātes. Imperatora galveno padomnieku vidū bija arī Prāgas arhibīskaps - Arnošts no Pardubices. Viņš bija neparasti apdāvināts un izglītots cilvēks pat tajā, ģēnijiem bagātajā, laikā.
Arhibīskaps rūpējās par garīdzniecības tikumību un nežēlīgi izskauda jebkurus mēģinājumus pārkāpt stingru Baznīcas un Klostera statūtu ievērošanu. Garīdzniecības vadītājs bija pārliecināts, ka ir nepieciešams izveidot mācību iestādi, kurā varētu personīgi uzraudzīt nākamo priesteru izglītības un audzināšanas procesu. Tāpēc Arnošts vērsās pie imperatora ar priekšlikumu atvērt Prāgā universitāti. Imperators pilnībā uzticējās savam arhibīskapam un pavēlēja iegādāties universitātes vajadzībām vairākas ēkas vienā kvartālā. Tā parādījās Karolinums, pirmais Kārļa Universitātes mācību korpuss. Tas notika 1348. gada 7. aprīlī.
Universitāte Prāgā tika dibināta kā vācu mācību iestāde. Visās fakultātēs studiju process tika organizēts vācu valodā. Čehu valodu mācījās tikai Teoloģijas fakultātē. Drīz vien tā tika nodalīta no galvenās universitātes un pārveidota par atsevišķu mācību iestādi – Klementīnumu. Tādējādi Kārļa Universitāte ieguva laicīgās mācību iestādes statusu, un Renesanses laikmeta Eiropā tas bija progresīvs solis.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 26 (07.04.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv