Nodarbinātības jomā

Uz mūsu lasītāju jautājumiem atbild Nodarbinātības Valsts Aģentūras Krāslavas filiāles vadītāja I. ŠLAPINA

Kādi ir šī brīža bezdarba rādītāji valstī un bijušā rajona teritorijā?

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2015. gada februāra beigās bija 9,1%. 2014. gada 1. martā Nodarbinātības valsts aģentūras Krāslavas filiālē bija reģistrēti 2440 bezdarbnieki, no kuriem 53,4% bez darba bija ilgāk par gadu. No reģistrēto bezdarbnieku skaita 48% ir sievietes. 2014.gada 1.martā bezdarba līmenis Krāslavas novadā bija 14% no iedzīvotāju skaita darbspējas vecumā un Dagdas novadā – 17,9%. Liela daļa iedzīvotāju filiālē griežas, lai iegūtu bezdarbnieka statusu un varētu pretendēt uz sociālo palīdzību pašvaldībā. Novados ir vāji attīstīts darba tirgus, kas nestimulē bezdarbniekus aktivizēties savas konkurētspējas paaugstināšanai. Lauku teritorijās algotie pagaidu sabiedriskie darbi lielākai daļai iedzīvotāju ir vienīgā iespēja, vismaz īslaicīgi integrēties darba tirgū un gūt kaut nelielus iztikas līdzekļus. Iedzīvotāju mobilitātes jomā Krāslavas un Dagdas novados ir ievērojamas atšķirības. Jo tuvāk pagasts atrodas Krāslavai vai Dagdai, kā arī galvenajām transporta maģistrālēm, jo mobilitāte ir augstāka, pieaug iedzīvotāju sociālā, profesionālā un teritoriālā mobilitāte un attiecīgi palielinās uzņēmējdarbības ekonomiskie rādītāji.

Ir kādas NVA programmas uzņēmējdarbības veicināšanai?

NVA piedāvā pasākumu komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai.
Pasākuma mērķis ir sniegt konsultatīvus un finanšu atbalsta pasākumus, kas palīdz bezdarbniekiem ar iepriekšēju sagatavotību un ievirzi komercdarbības veikšanā uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību un veiksmīgi darboties izvēlētajā jomā ne mazāk kā divus gadus.

Pasākumā var iesaistīties Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētie bezdarbnieki, kuri (nepieciešams uzrādīt apliecinošus dokumentus):
- ir ieguvuši profesionālo vidējo izglītību vai augstāko izglītību uzņēmējdarbības, biznesa vadības vai citā tām pielīdzināmā jomā vai jomā, kurā plānots uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību;
- ir apguvuši profesionālās izglītības programmas, kas nodrošina nepieciešamās zināšanas uzņēmējdarbības vadības jomā vai jomā, kurā plānots uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību;
- ir ieguvuši profesionālo vidējo izglītību vai augstāko izglītību un apguvuši neformālās izglītības programmu (ne mazāk kā 120 akadēmiskās stundas) ar uzņēmējdarbības vadību saistītā jomā.


Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 26 (07.04.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi "Ezerzemi" elektroniskā versijā! Vairāk info: ezerzeme@ezerzeme.lv