Taureņi labi piestāv pavasarim

Ar tik pavasarīgu noskaņojumu 5. aprīlī Andrupenē, pēc svinīgā Lieldienu pasākuma, TN foajē tika atklāta starptautiska mēroga fotoizstāde “Zili zaļā pasaule”, kas tapusi projekta “Pārrobežu daba “Cross-border Nature” Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas sadarbības programmas ietvaros.

Fotoizstādei nokļūt Andrupenē palīdzēja andrupeniete Irēna Muskare, kura ikdienā darbojas vides aizsardzības jomā.
Kuriem cilvēkiem vēl būtu jāpateicas par tik interesantas izstādes izveidi un tās nokļūšanu Andrupenē?
Izstādes tapšanā lielu ieguldījumu sniedza Latgales fotogrāfu biedrības vadītājs Igors Pličs, palīdzīgu roku sniedza fotokluba “Zibsnis” (Krāslava) dalībnieks Dainis Platacis, kurš uzzināja par tādas izstādes esamību un piedāvāja to uz kādu laiku izvietot arī Andrupenē.
Šodien klātesošajiem ir iespēja iepazīties ar visas izstādes darbiem, ko izvēlējusies žūrija. Pastāstiet, kā tapa izstāde un kā konkrētie foto tika līdz finālam - rāmītim?
Fotokonkurss bija izsludināts Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā un projekta lapās facebook, twitter, draugiem.lv. Tas bija publisks aicinājums — iesniegt darbus, kuros ir iemūžināta Augšdaugava jebkurā gadalaikā, jebkurā laika posmā. Katram autoram bija iespējas iesniegt ne vairāk par trim darbiem. Izstādē piedalās 15 autori.
Nosaukums nav izvēlēts tāpat vien. Tas ir tāpēc, ka Latvijas pusē Augšdaugava ir vairāk zaļa, jo ūdeņu īpatsvars nav tik liels, salīdzinot ar Baltkrieviju. Savukārt, Baltkrievijas pusē viss nacionālais parks ir zils, tie ir zili, dzidri ezeri, kas mūsu pusē, tieši Augšdaugavas reģionā, nav tik izteikti.
Kādā veidā fotogrāfijas tika izvēlētas izstādei?
Sākotnēji fotogrāfijas izvērtēja projekta organizētāji, vēlāk atlasītās fotogrāfijas izvērtēja profesionāļi – fotoklubi. Interesanti ir tas, ka gan profesionāļu, gan organizētāju un sabiedrības viedokļi, kas tika izteikti sociālajos tīklos, pilnīgi sakrita. Spilgtāko fotogrāfiju autori, kuri ieguva pirmās trīs vietas, ir Maigurs Bružiks, Ruta Volodjko un Valērijs Moskvitins.
Izstādē ir apskatāmi ne tikai dabas skati, bet arī iemūžinātas celtnes. Ar ko šīs fotogrāfijā redzamās celtnes ir tik īpašas?
Fotogrāfijā ir viena no senākajām koka baznīcām Latgalē, Indricas baznīca, izvietota Daugavas upes krastā, Krāslavas novada Kalniešu pagastā. Tā ir vairāk nekā 300 gadus veca koka celtne, kuru var apskatīties no iekšpuses arī virtuālā tūrē, kas pieejama projekta mājaslapā.



Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 28 (14.04.2015.).


"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.
Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! www.ezerzeme.lv