Z. Stankevičs par masu medijiem un to galveno uzdevumu - atspoguļot patiesību

Ticības lietas

Žurnālista uzdevums ir meklēt patiesību un to nodot tālāk, atspoguļojot realitāti atbilstoši patiesībai.
Masu mediji savas izplatības un ietekmes dēļ kļūst par ievērojamu sabiedrības izglītības un audzināšanas faktoru. Mūsdienās var apgalvot, ka informācija noteiktā veidā vada pasauli, kurā tā kļūst par svarīgāko resursu. Masu mediji uzskatāmi par ietekmīgāko komunikācijas līdzekli, it īpaši mūsdienās.Taču liela uzmanība ir jāvelta mediju ziņu kvalitātei un patiesumam, jo no saņemtās ziņas lasītājs vai skatītājs veido savu nostāju konkrētajā jautājumā. Ja ziņa ir nepatiesa, vai nepilnīga, vai pat melīga, tad arī viedoklis veidosies melīgs. Un sabiedrība mākslīgi dzīvos apgriezto spoguļu valstībā.

Kādam jābūt mūsdienu žurnālistam, pilsoniskai sabiedrībai, un vai sabiedrības samierināšanās ar notiekošajiem politiskajiem procesiem Latvijā ir grēks, noskaidrojām intervijā ar Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču.
Kas, Jūsuprāt, ir demokrātija?
Ja tieši tulko, tad tā ir tautas vara. Bet jāmin arī piebildes - lai demokrātija normāli darbotos un attaisnotu sevi, tā prasa sabiedrības locekļu briedumu. Ja sabiedrība nav nobriedusi, tad mēs nonākam pie tā, kas notika ar Sokrātu. Sokrāts tika notiesāts uz nāvi demokrātiskā ceļā, t.i., tautas nobalsošanas rezultātā. Ja valda patēriņa mentalitāte, ja cilvēks neapzinās savu patieso identitāti Dievā, viņš ir nenobriedusi personība, tad nobalsos par jebko. Viņš ir viegli manipulējams. Viņā valda kaislības, šo kaislību un manipulāciju iespaidā viņš balso. Viņu var vazāt aiz deguna un “demokrātiskā” ceļā izbīdīt tādus likumus, kuri gala rezultātā vedīs uz nekurieni.
Ja tautai ir pietiekams līmenis, tā izvēlas labākos no sava vidus, bet, ja tā līmeņa nav, tad izvēlas tos, kuri vairāk apmuļķo un sastāsta pasakas un dzied sirēnu dziesmas. Un tad tas kuģis taisnā ceļā nokļūst uz klintīm ar visiem iedzīvotājiem, kuri tos stūrmaņus ievēlējuši.
Bieži vien cilvēki dzīvo ar stereotipiem. Vai masu mēdiji ir stereotipu lauzēji vai veidotāji?
Gan viens, gan otrs. Tad, kad masu saziņas līdzeklis veic misiju, kas paredzēta Dieva plānā, tad tas ir stereotipu lauzējs, jo žurnālista uzdevums ir meklēt un nodot tālāk patiesību, atspoguļojot to atbilstoši realitātei.
Bet, ja žurnālists vai masu medijs ir kaut kādu lobiju, grupējumu, ideoloģijas kalpībā, tad viņš ir stereotipu veidotājs. Respektīvi, tas veido tādu priekšstatu par cilvēkiem vai sabiedrību, kas neatbilst realitātei un līdz ar to arī patiesībai. Jo viņš veido tādu priekšstatu, kurš atbilst tikai pasūtītājam - medija īpašniekam vai naudas maksātājam.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 34 (08.05.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.