Latvijas topošais zinātnieks, pirms izšķirošām cīņām guļ 15 stundas, bet ikdienā - ilgstoši un smagi strādā

Topošais zinātnieks Daniels Krimans savus talantus attīsta un pilnveido ārstu ģimenē. Daniela Krimana māte ir ārste Marina Krimane (ginekologe, dzemdību speciāliste), kura strādā “Veselības un sociālo pakalpojumu centrā “Dagda”, tēvs - Vadims Krimans - ir ģimenes ārsts Aglonā, Līvānu novada domes pašvaldības SIA “Līvānu slimnīca” valdes priekšsēdētājs un vairāk nekā 18 gadus bez pārtraukuma ir deputāts Aglonas novada domē. Daniela māsa arī ir ārste, strādā Vācijā.

Arī Daniels sevi pēc pieciem gadiem labprāt redzētu baltā halātā, taču ne ārsta profesijā, bet kādā laboratorijā, strādājot pie nopietniem zinātniskiem atklājumiem. Kā atzīst Daniels, viņš brīvajā laikā mācās, tāpēc bez ierastajām mācību priekšmetu olimpiādēm viņš bieži vien piedalās arī tādās olimpiādēs un konkursos, kuri ir mazāk pazīstami.
Iepriekšējā gadā Daniels piedalījās Latgales reģiona skolu atklātajā datorrakstīšanas konkursā, iegūstot 1.vietu un absolūtā rekordista titulu. Viņš 5 minūšu laikā, izmantojot “aklo” metodi, neskatoties uz datora klaviatūru, uzrakstīja iepriekš nezināmu tekstu ar 1647 zīmēm, tekstā pieļaujot tikai 4 kļūdas. Viņa rakstīšanas vidējais ātrums bija 327,8 zīmes minūtē, tas bija ātrākais rezultāts konkursa vēsturē.Šogad Daniels pirmo reizi piedalījās Latvijā maz pazīstamajā Lingvistikas olimpiādē un izcīnīja bronzas medaļu.
Kas tad ir lingvistikas olimpiāde, līdz šim par tādu olimpiādi nav dzirdēts?
Plaši izplatīts mīts, ka lingvistika ir saistīta galvenokārt ar svešvalodu apguvi. Īstenībā lingvistika pēta cilvēku valodu kā tādu, tās īpašības, funkcionēšanu un attīstību. Lai risinātu lingvistikas olimpiāžu uzdevumus, svešvalodu priekšzināšanas vai zināšanas lingvistikā īsti nav nepieciešamas - ir vajadzīga uzdevumā dotā informācija, kā arī analītiskā domāšana. Uzdevumi var būt ļoti dažādi, taču vairums no tiem satur kādu materiālu visiem dalībniekiem nepazīstamā valodā, šogad tās bija mangarevāņu, latīņu, somu valodas, kuras ir jāizpēta un jāizanalizē. Balstoties uz saviem novērojumiem, dalībniekiem ir jāsniedz atbildes uz jautājumiem, bieži vien ir arī jāpārtulko teksta daļa.
Lingvistikas olimpiāde pārbauda spēju pašam saskatīt likumsakarības, kā strādā valoda. Ja neskaita fizikas olimpiādi, lingvistikas olimpiāde bija viena no interesantākajām.
Kas tevi pamudināja piedalīties šādā netradicionālajā olimpiādē, kur tika gūta informācija?
Tā tik tiešām Latvijā ir mazpazīstama olimpiāde, neskatoties uz to, ka Latvijā tā norisinās jau vairākus gadus un ir arī Starptautiska mēroga olimpiāde, kur Latvijai gūtas godalgas, šogad tajā piedalījās aptuveni 70 skolēni.
Man piedalīties ieteica draugi no citām skolām. Sākumā es uz to skatījos skeptiski, jo valodas nav mana stiprā puse. Taču viņiem izdevās mani pārliecināt, vairāk ir nepieciešama loģiskā domāšana, tāpēc nolēmu pamēģināt.



Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 41 (02.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.