Kam jūs piederat, vecie?

Politiķi runā

Nesenajā Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) kongresā tās vadītājs Andris Siliņš (viņš arī Saeimas deputāts no “Zaļo un Zemnieku savienības”) un citi uzstājās ar izlēmīgiem un skaļiem paziņojumiem par vēl neredzētu protestu gatavošanu gadījumā, ja viņu prasības par pensiju indeksāciju un pārrēķinu nebūs izpildītas. Labklājības ministrs Uldis Augulis (interesanti — arī no ZZS tāpat kā “galvenais pensionārs”) stāstīja, cik labi un stabili tiek papildināts sociālais budžets un, ka daļu no milzīgās 800 miljonu eiro summas var novirzīt pensionāru dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Lielisks skats! Pensionāri, viņu līderis, ministrs — burtiski visi ir gatavi “nolikt pie vietas” valdību! Bet, nezinu kādēļ, mani māc bažas par šīs izrādes patiesumu. Izskatās, ka runa ir tikai par politiskā kapitāla pelnīšanu. Te, pieņemu, vajag atgādināt cienījamam lasītājam, kas un kā notika pensiju sistēmā pēc neatkarības atjaunošanas.
Pirms 25 gadiem Latvijas Augstākā Padome ne tikai nobalsoja par neatkarības atjaunošanu, bet arī deva impulsu padomju pensiju sistēmas izjaukšanai un jaunas Latvijas pensiju sistēmas izveidošanai. Sākās tāda modeļa veidošanās, kura sākuma etapā visiem tiek aprēķinātas aptuveni vienādas pensijas, neņemot vērā stāžu un atskaitījumus, bet sociālais budžets tiek izdalīts atsevišķā valsts budžeta sadaļā, t.i., izmaksas no tā iet tikai tiem mērķiem, kas norādīti likumā “Par pensijām” u.t.t. Šajā sociālajā budžetā, saskaņā ar deputātu lēmumu, nonāk daļa naudas, kas saņemta no privatizācijas. Paralēli tika izstrādāta jauna pensiju sistēma, kurā pensijas apmērs būs atkarīgs no sociālā nodokļa iemaksu apjoma. Šādam lēmumam bija jāpadara par mazāk sāpīgu pāreju no vienas pensiju sistēmas uz citu.



Vitālijs Orlovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 44 (12.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.