Stepana Razina piemiņas diena

Ir iemesls!

Vēl pavisam nesen ikviena vēstures mācību grāmata sniedza informāciju par Stepanu Razinu kā par 1670.-1671. gada zemnieku sacelšanās līderi un tautas gribas paudēju, kas vēlējās mainīt valsts iekārtu Krievijā atbilstoši taisnīguma pamatprincipiem. Visi zina arī par to, ka Razins dusmu uzliesmojumā ar vienu vēzienu bija pārmetis pāri greznās senlaivas bortam daiļavu, persiešu kņazieni, kā „dāvanu” Volgai... Vēsturē ļoti reti kaut kas mainās, it īpaši tad, ja runa ir par senajiem laikiem. Taču kaut kas tomēr mainās. Jo patiesība, kā zināms, galu galā nāk gaismā.
Ziņu un faktu par Stepana Razina dzīvi un darbību ir ļoti maz. Vēsturnieki smeļas informāciju galvenokārt no tiesas sprieduma, kurā Razins tika aprakstīts kā īsts ļaundaris, nežēlīgs maniaks un laupītājs. Bez šī visai neobjektīvā dokumenta ir vēl daži citi raksti, kurus visbiežāk vienkārši neņemt vērā.

Zviedrijas vēstnieks ziņoja, ka „zemnieku virsaitis” runā sešās valodās. Nemaz nav slikti, ja viņu raksturoja kā „tumšu” un „neizglītotu” dumpinieku. Izraisa cieņu arī fakts, ka Razinam bija lielisks diplomāta talants. Reiz viņam izdevās pierādīt, ka kārtējais laupītāju gājiens tika organizēts, lai papildinātu valsts kasi. Vēstnieku arhīvā ir saglabājies dokuments, kurā nākamā dumpinieka darbību izvērtē visai atzinīgi un pat glaimojoši, 17. gadsimtā tas nozīmēja tikai vienu —Razinu iekļāva „labāko kadru rezervē”.
Veicot savu nākamo laupīšanas gājienu Stepans Razins ar līdzgaitniekiem ne tikai atņēma īpašumu vairāku pilsētiņu iedzīvotājiem Krievijas valsts dienvidu nomales teritorijā, bet iebruka pat Persijā, un līdz ar to uz ilgāku laiku sabojāja attiecības starp divām lielvalstīm. Satrakojušies kazaki aplaupīja visus tirgotājus pēc kārtas. Bet pēc atgriešanās dzimtenē... Viņiem viss tika piedots! Vēl jo vairāk - cara vojevoda kņazs Ļvovs paziņoja, ka Stepans Razins ir kļuvis par viņa pieņemto dēlu, un uzdāvināja viņam ikonu, kas bija ierāmēta zeltā...


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 45 (16.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.