Starptautiskā grāmatvežu diena

Ir iemesls!

Grāmatveža profesija ir līdzīga burvju mākslinieka darbam. Ciparu un formulu pasaule, kas liek kustēties sarežģītai uzņēmējdarbības mašīnai, kontrolē ekonomiku, spēj norādīt uz problēmām, stimulē ekonomisko augšupeju un novērš krīzes riskus. Uz Zemes droši vien nav neviena cilvēka, kurš nebūtu saistīts ar grāmatvedību un grāmatvežiem. Tas ir īpašs cilvēku tips. Šķiet, ka viņi zina vairāk nekā visi pārējie mūsu planētas iedzīvotāji, it kā tieši viņiem ir zināmi visi universa noslēpumi.

Kad cilvēce iemācījās skaitīt, tad arī bija izgudrota grāmatvedība. Pirmie ieraksti, kas ir saistīti ar izdevumu un ienākumu analīzi, nodokļu un peļņas aprēķinu, tika atklāti uz šumeru māla plāksnītēm. Ēģiptieši arī pārzināja grāmatvedību. Faraona rakstveži, kuru pienākumos ietilpa nodokļu iekasēšana, mācēja aprēķināt jebkura zemnieka ienākumus un precīzi noteikt, cik daudz līdzekļu katram pavalstniekam ir jāiemaksā valsts kasē.

Savas attīstības otro posmu grāmatvedība piedzīvojusi Atdzimšanas laikmetā. Starptautiskās tirdzniecības jomā sākusies strauja augšupeja, kas pieprasīja no matemātiķiem jaunas idejas, kas palīdzētu izvērtēt visus izdevumus, ienākumus, peļņu un zaudējumus. Matemātiķi centās. Jau XIII gadsimtā galvenie grāmatvedības pamatprincipi bija noteikti, kā arī tika uzrakstītas pirmās grāmatas par grāmatvedības aspektiem.

Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 86 (10.11.2015.).