Dzeltenā prese vai pašu domāšana “dzeltena”?

Mēdz teikt, ka patiesi gudrs cilvēks ir tas, kurš ne tikai iemācās gudrus vārdus un jēdzienus, bet arī izprot to patieso nozīmi un spēj to pielietot atbilstoši konkrētajam gadījumam.

Pretējā gadījumā tiek piedzīvoti anekdošu cienīgi atgadījumi. Kopā centīsimies izprast, kas ir “dzeltenā prese”. Un vai “Ezerzemi” var uzskatīt par tādu?

Kur un kad piedzima “dzeltenās preses” jēdziens?

Dzeltenās preses jēdziens visu 2016. gadu svinēs savu 110 gadu jubileju. Tiek uzskatīts, ka jēdziena dzeltenā prese dzimtene ir ASV. Ņujorkas avīzē “The World” (Pasaule) 1895. gadā parādījās virkne vieglprātīgu zīmējumu, kurus pavadīja uzjautrinoši pavadteksti. Starp šiem tēliem bija arī kāds zēns, kurš komentēja rakstus. Šis zēns bija viegli pamanāms laikraksta slejās, jo bija tērpies dzeltenā kreklā.

Drīz vien tautā tas tika nokristīts par “dzelteno bērnu”, “dzelteno zēnu”. Pamazām zīmējumu sērija ieguva neoficiālu nosaukumu “dzeltenā zēna” sleja.

“Dzeltenā zēna” tēls sabiedrībā kļuva tik populārs, ka Ņujorkas otrais vadošais laikraksts “New-York Journal” (Ņujorkas Žurnāls) sāka drukāt analoģiskas zīmējumu sērijas ar “dzelteno zēnu”.

Starp abiem laikrakstiem izcēlās nesaskaņas un sākās sīva cīņa par autortiesībām. 1896. gada pavasarī, laikraksta “New-York Press” (Ņujorkas Prese) redaktors Ervins Uordmens savā rakstā, aprakstos šī strīda procesu, nosodoši nosauca abus laikrakstus par “dzelteno presi”. No tā brīža šis jēdziens preses vēsturē kļuva populārs un atpazīstams.

Lai arī paralēli Eiropā radās savi “dzeltenās preses” sinonīmi, kā “revolverprese”, kas eksistēja pateicoties skandaloza rakstura informācijai, atmaskošanai un pat šantāžai, laika gaitā uzvaru guva “dzeltenās preses” jēdziens.

Elizabete VIĻUMA-GRAŽULE

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 4 (15.01.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.