Dzīve māla mājā Šķeltovas pusē

img

Kurš gan no mums bērnībā nav dzirdējis pasaku par trīs sivēntiņiem, kuri katrs pēc saviem uzskatiem, prasmēm, zināšanām un darba tikuma, cēla sev mājokli. Viens no žagariem, otrs no salmiem, bet trešais - no māliem.

Laika gaitā izrādījās, ka tieši māla māja bija visizturīgākā un izglāba visus dzīves likstās nonākušos sivēntiņus.

Vai mājas no māliem būvē tikai pasākās?

Daudzās austrumu zemēs māla mājas nav nekāds retums, koksnes trūkums un klimatiskie apstākļi šādam materiālam ir labvēlīgi. Piemēram, Ēģiptes dienvidos, māla mājas ir vairumā. Un kā nu ne, ja nepieciešamais materiāls atrodams visapkārt.

Kā atzīst mūsdienu celtnieki, māls kā būvniecības materiāls ir labākais materiāls radošo ideju realizācijai. Tāpēc mūsdienu māla mājas pēc savas arhitektūras ir ļoti skaistas, oriģinālas un savdabības. Pateicoties māla plastiskumam, tās veido gan apaļas, gan ovālas, reizēm pat veidotas kā dažādu priekšmetu formas. Piemēram, oriģināla māla māja ir tējkannas formā, smalkas sieviešu somiņas formā ar rokturi, vai arī vienkārša mucas forma ar logiem no koka zariem. Mājas kā pasakās. Gan vienstāvu, gan divstāvu. Sevišķi interesanti šādas mājas izskatās no iekšpuses, jo mājas stūri ir ovāli vai apaļi, kas, ienākot, uzreiz izceļas.

Elizabete VIĻUMA-GRAŽULE

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 7 (26.01.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!