Latvijā, lai nomaksātu visus valsts noteiktos nodokļus, ir jānostrādā vidēji 9 mēneši gadā

Visās pasaules valstīs ienākumiem tiek piemērotas progresīvā nodokļa likmes, izņemot divus desmitus nabadzīgo valstu, kur tiek piemērotas regresīvās nodokļu likmes.
Tās, galvenokārt, ir bijušās postpadomju valstis, tai skaitā arī Baltijas valstis.

Valsts ekonomiskajā attīstībā regresīvā nodokļu politika nekādi nevar konkurēt ar progresīvo nodokļu sistēmu. Par to liecina tas, cik neveiksmīgi Latvijā tiek mēģināts ieviest progresivitātes nodokļa elementus mikrouzņēmumu veidolā, diferencēto neapliekamo minimumu un solidaritātes nodokli.

Latvijā ir viena no sarežģītākajām un neefektīvākajām nodokļu sistēmām pasaulē. Lai nomaksātu visus valsts noteiktos nodokļus (Darba algas 43 %, PVN 21 %, NĪN 1,5 %, akcīzes nodoklis, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, elektroenerģijas nodoklis...), ir jānostrādā vidēji 9 mēneši gadā. Darba ņēmējiem ar darba algu virs 400 Euro mēnesī tie būtu 6 - 8 mēneši, bet darba ņēmējiem ar algu zem 400 euro tie būtu 10 mēneši. Likumsakarīgi, ka valstī ir augsta ienākumu nevienlīdzība. 2014. gadā Latvijā un Bulgārijā Džini koeficients (35,4 %) bija otrs augstākais, salīdzinot ar citām ES valstīm.

Raimonds NIPERS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 8 (29.01.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!