Uzmanību – Legioneloze!

Kā ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs, Krāslavā, veicot legionelozes saslimšanas gadījuma epidemioloģisko izmeklēšanu daudzdzīvokļu mājā (Vienības ielā 30), karstā ūdens paraugā siltummezglā, kā arī karstā un aukstā ūdens paraugā dzīvoklī tika konstatēts legionelozes izraisītājs Legionella pneumophila.

SIA “Krāslavas nami” valdes priekšsēdētājs Valērijs Maslovs apliecina, ka tiek veikti nepieciešamie pasākumi, lai novērstu iedzīvotāju inficēšanās risku ar legionelozi.
Kas ir legioneloze?

Informācija no Slimību profilakses un kontroles centra - Legioneloze jeb Leģionāru slimība ir relatīvi reta infekcijas slimība, kura bieži norit kā pneimonija (plaušu karsonis). Legionelozei ir divas klīniskās formas – smagākā ir pneimonija un vieglāka, ko sauc par Pontiaka drudzi. Slimība sākas strauji, temperatūrai paaugstinoties līdz 39 - 40,50C. Novēro vispārējas intoksikācijas pazīmes, sausu klepu, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumus, pneimoniju, sirds un nieru darbības traucējumus, caureju.

Infekcijas avots ir baktēriju (legionellu) saturošs ūdens. Cilvēki inficējas, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem ūdens pilieniņiem, kad ar legionellām piesārņotais ūdens atsitas pret cietām virsmām. Iekārtas, kas veido ūdens aerosolu, ir karstā un aukstā ūdens sistēmas, t.sk. dušas un krāni, virpuļvannas vai baseini, turku pirtis un saunas, karstie avoti, gaisa mitrinātāji, gaisa kondicionētāju dzesēšanas iekārtas, dekoratīvās strūklakas u.c. Jo sīkāki ir aerosolizētie ūdens pilieniņi, jo lielāks ir inficēšanās risks.

Iveta LEIKUMA

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 15 (23.02.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.