Nosargāsim kastaņas!

Pavasarī Krāslavas iedzīvotājus priecē ziedošās kastaņu sveces. Bet, tuvojoties rudenim, kastaņu lapas nobrūnē, sačokurojas tā vietā, lai mūs iepriecinātu ar daudzkrāsainām rudens lapām. Pie visa vainīgs ir kastaņu kaitēklis - raibkode (Cameraria ohridelle). To vēl sauc par lapu mīnējošo kodi. Gadā attīstās 2 - 3 raibkodes paaudzes. Tās dēj olas uz lapu virsmas. Bet pieaugušie tauriņi izlido no ziemošanas vietām aprīlī un maijā.

Kāpuri barojas ar audu sulu, iegraužas lapās un tās izalo. Bojājumu rezultātā uz lapām parādās plankumi ar tumšāku vidu un gaišām malām, tās nokalst.



Kūniņas pārziemo nobirušajās lapās, ar gaisa plūsmu nonāk citās teritorijās, pielīp pie transporta līdzekļu riepām. Uzskatu, ka koku dzīvotspēju kaitēklis nespēj ietekmēt, galvenais kaitējums - neestētiskais izskats.



Kodes vairošanos var ierobežot, ja lapu kompostkaudzei noklāj ar 10 - 20 cm biezu augsnes kārtu. Nākamajā gadā kaudzi nedrīkst atsegt agrāk kā maija beigās. Vislabāk sadedzināt invadētās lapas. Citas koku sugas šis kaitēklis nebojā.



Var pavasarī lapas apstrādāt ar insekticīdiem (Aktarol). Sargāsim mūsu dabas skaistumu!



Lilija TAMA