Kā pareizi glaudīt suni…

img

Doma, ka kontakts ar dzīvniekiem, īpaši suņiem, padara mūs labākus un emocionāli līdzsvarotākus, nav jauna. Proti, cilvēka zemapziņā sunim ir sarga tēls. Galu galā suņu kā mājdzīvnieku pieradināšana notika pirms vairāk nekā 10 tūkstošiem gadu, un cilvēki jau senatnē izmantoja šos dzīvniekus savu mājokļu aizsargāšanai.

Bet vai visi zina, kā rīkoties, sastopoties ar nepazīstamu suni? Vai arī – kā paglaudīt parastu mājas suni? 



Sestdien, 13. aprīlī, mūsu pilsētas iedzīvotāji, kuri atsaucās uz “Senioru skolas” un “Krāslavas māmiņu kluba” ielūgumu un atnāca uz Krāslavas Varavīksnes vidusskolas stadionu, varēja saņemt atbildes uz šiem un citiem jautājumiem.



Pie mums atbrauca trīs zelta retrīveri, divi labradori, rizeršnaucers Laki, franču buldogs Moka (Mocca Maricolo Miracle), kavaliera karaļa čārlza spaniels Berijs un rotveilers Džekijs (Hofzumberg Džakomo).



Uzstāšanās
Sākumā bija parāde – dalībnieku uzstāšanās. Latgales reģionālā Dzīvnieku mīļotāju centra (Daugavpils) prezidents Gunārs Hmeļnickis vārdos nosauca visus suņus – tikšanās dalībniekus un to saimniekus. Skatītāji varēja apskatīt un salīdzināt dažādas šķirnes, vērot viņu raksturu un uzvedību. Tad pienāca laiks parādīt spējas izpildīt saimnieka komandas, sekot viņam (hendling), neatraujoties un nepārslēdzot uzmanību uz esošajiem skatītājiem. Paraugdemonstrējumos svarīgākais ir harmoniska hendlera komunicēšanas nodrošināšana ar viņa mājdzīvnieku. Skatītāji labprāt vēroja standarta prasmju demonstrēšanu, kas vajadzīga katram cilts sunim, lai piedalītos augstākā līmeņa izstādēs. 



Par visu bērnu un pieaugušo mīluli kļuva spaniels Berijs, kuru veikli vadīja viņa saimniece. Viņš viegli izpildīja daudzus trikus un paņēmienus, ko no viņa pieprasīja viņa hendlers, bet skatītāji priecājās par izrādi un aplaudēja. Tāpat skatītājiem patika arī jaunais franču buldogs Moka, kuru uz izstādi paņēma kluba prezidenta meita Ineta, lai suns labāk socializētos, lai pierastu atrasties citu suņu un svešinieku vidū un nebaidītos uzstāties auditorijas 
priekšā. Pārdomātas audzināšanas rezultātā dzīvniekam veidojas labas rakstura iezīmes, tas pierod uzvesties mierīgi un adekvāti jebkurā situācijā.



Latgales reģionālais Dzīvnieku mīļotāju centrs
Latgales reģionālais Dzīvnieku mīļotāju centrs pastāv kopš 1996. gada, tā ir nevalstiska organizācija, kas apvieno vairāk nekā 60 cilvēkus. Klubs rīko regulāras nodarbības suņu audzētājiem-iesācējiem, palīdzot apgūt spējas rūpēties un vadīt savu mājdzīvnieku. Kucēnus sāk audzināt no 4 mēnešu vecuma, jo šajā vecumā viņi ir gatavi uztvert un izpildīt komandas. Klubs regulāri organizē sacensības saviem dalībniekiem, kad dažādu vecumu un apmācības līmeņu suņu audzētāji var pārbaudīt savas spējas. Kluba biedri piedalās reģionālās, republikas un starptautiskās izstādēs. Pēc kluba prezidenta domām, izstāžu pieredze ir nepieciešama, lai paaugstinātu tīršķirnes suņu īpašnieku pašvērtējumu un motivāciju. Arī klubā var saņemt konsultācijas par dažādiem jautājumiem: suņu šķirnēm, pārtiku, raksturu, attiecībām ar bērniem un veciem cilvēkiem, piedalīšanos izstādēs utt. 



Kluba prezidents Gunārs Hmeļnickis stāsta: “Ir jāmāca cilvēki, kā pareizi audzināt suni. Nav sliktu suņu un bīstamu sugu, kā daži domā; ir cilvēki, kuri neprot vai nevēlas pareizi rūpēties par dzīvniekiem. Pēc pieredzējušā suņu audzētāja domām, ir rūpīgi jāpadomā, pirms ņemt kādu mājdzīvnieku. Īpaši svarīgi ir novērtēt plusus un mīnusus gadījumā, ja suni iegādājas pēc bērna lūguma. Bērns ātri var zaudēt interesi, un suni nāksies ne tikai barot, bet arī staigāt ar viņu un audzināt citiem ģimenes locekļiem. 



Kanisterapija
Daudzi nemaz neapzinās, ka suņi var palīdzēt slimniekiem ar dažādām iedzimtām slimībām, piemēram, bērniem ar autismu. Kanisterapija ir rehabilitācijas metode ar speciāli apmācītu suni (“Kanis” – suņi latīņu valodā). Pagājušajā gadā kanisterapeitu grupa veica nodarbību ciklu ar bērniem, kuriem bija problēmas ar valodu (stostīšanās). Kad šie bērni skaļi lasīja grāmatas suņiem, stostīšanās gandrīz pazuda. Suņi neaizrāda, viņi prot klausīties...



Saskarsme ar suņiem ir noderīga ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, īpaši vecākiem cilvēkiem. Tā nomierina un atslābina, bieži palīdz pārvarēt krīzi vai stresu. Suņi spēj iedvesmot un motivēt cilvēkus (piemēram, pastaigāties, kā arī ar savu attieksmi pret grūtībām un nepatikšanām, jo   viņi nekad neskumst). Dzīvnieki var stimulēt cilvēkus sazināties savā starpā, bieži vien būdami par sarunu tematu starp kaimiņiem. 



Misija
Latgales reģionālais Dzīvnieku mīļotāju centrs ir sabiedriska organizācija, kas cenšas veicināt atbildīgu attieksmi pret dzīvniekiem. Liela uzmanība tiek pievērsta suņu socializācijai un līdzdalībai dažādos masu pasākumos – pilsētas un pagastu svētkos, jauniešu salidojumos. Kluba biedri nekad neatsakās ierasties skolā, lai parādītu suņus un pastāstītu par tiem. 13. aprīļa pasākums Krāslavā tika organizēts “Senioru skolas” dalībniekiem un draugiem – pansionāta “Priedes” iemītniekiem, kopā ar “Krāslavas Māmiņu klubu”. Bērnu klātbūtne un viņu aktīvā līdzdalība padarīja notikumu daudz spilgtāku, radīja iespēju sazināties vairāku paaudžu pārstāvjiem. 



Noderīgi padomi
Tikšanās laikā skatītāji saņēma praktiskus padomus. Piemēram, bērniem un pieaugušajiem bija lietderīgi uzklausīt ieteikumus par to, kā 
rīkoties, kad viņi satiek nepazīstamu suni. Izrādās, ka speciālisti iesaka apstāties, pagriežot galvu uz jebkuru pusi, bet, novērojot suni, ar sānu skatu, un nekustēties kādu laiku, lai suns varētu izpētīt cilvēku mierīgā stāvoklī, nejūtot uzbrukuma draudus. Pēc tam pat nepieradināts (klaiņojošs) suns paies garām, nenodarot kaitējumu. Un visbeidzot – kā pareizi noglaudīt parastu mājas suni? Kinologi apgalvo, ka suņiem nepatīk, ja cilvēks pieskaras galvai, vislabāk ir glaudīt pa spalvai no kakla līdz astei. Par to, ka šī metode ir labākā, pārliecinājās mazie dzīvnieku mīļotāji, kas saulainajā sestdienas dienā sapulcējās Varavīksnes skolas stadionā. 



Var piebilst, ka bērnu un vecāko ļaužu emocijas bija gandrīz vienādas, gan vieni, gan otri vēroja notiekošo ar sajūsmu. Gribas ticēt, ka šī tikšanās ilgi paliks atmiņā un sildīs viņu sirdis ar emocionāli patīkamām atmiņām. 



Biedrība “Sociālās attīstības aģentūra “Pieci airi”” pateicas Latgales reģiona Dzīvnieku mīļotāju centram, Krāslavas “Māmiņu klubam” un Krāslavas Varavīksnes vidusskolas administrācijai par sadarbību pasākuma organizēšanā.



 



Tatjana AZAMATOVA
Alekseja GONČAROVA foto