Pasaules kartē ir grūti atrast valsti, kas nelepotos ar kādu savu, īpašu un unikālu alkoholisko dzērienu. Jautājums par vīnu paliks “atvērts” līdz laika galam. Katra no trim pasaules vīna darīšanas lielvalstīm - vaļiem (Itālija, Francija un Spānija) uzskata, ka viņu prioritāte ir nenoliedzama, neskatoties uz vēsturisko vīna darīšanas dzimteni - Feniķiju, Palestīnu, no kurām pārņēma tradīciju Grieķija. Atstāsim vīna darīšanu - sarežģīta tēma, kurai nepieciešama īpaša sagatavošanās un plašas zināšanas. Ar alu stāsts ir saprotamāks - tas tika gatavots jau Babilonā un Ēģiptē. Tagad to gatavo visi, un tie, kas to dara labāk nekā citi, uzskata sevi par senās un cēlās tradīcijas tiešajiem turpinātājiem. Bet, kas attiecas uz stipro alkoholu - tas ir pavisam cits jautājums.
Stiprais alkohols vai drīzāk – spirts, ir arābu izgudrojums. Tieši arābi izgudroja alembiku (kolba, savienota caur cauruli ar atsevišķu tvertni) un iemācījās iegūt alkoholu, kas tika izmantots tikai medicīniskiem un zinātniskiem mērķiem. Piekrītiet, ka karstais Arābijas pussalas klimats neveicina stipra alkohola un tā lietošanas tradīciju rašanos. Venēcieši ieveda alkoholu Eiropā. Tagad neviens jums precīzi nepateiks, kāpēc. Iespējams, viņi domāja, ka šīs zāles var izdevīgi pārdot. Bet sanāca citādi.
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.15
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv