Griķi mums šķiet visparastākais produkts, varētu šķist, ko par tiem vēl teikt. Bet tieši griķus, visi steidz iepirkt, ja kas notiek. Var piekust uzskaitīt šo putraimu derīgās īpašības. Te ir noderīgi ogļhidrāti (lēnie), te ir B grupas vitamīni, un triptofāns, un fermenti, un dzelzs. Piemērots gan diētiskajam ēdienam, gan sportistiem. Vārdu sakot - visiem (ar piesardzību tas jālieto tiem, kas cieš no čūlas vai gastrīta, kā arī ar augstu asins recēšanas līmeni). Tas paātrina vielmaiņu un atvieglo depresiju. Ir pienācis īstais laiks griķiem! Un griķu sēnalas ir brīnišķīgs pildījums spilveniem, uz tiem ir lieliski gulēt. Interesanti, ka putraimi, kas tik ļoti tika novērtēti Āzijā un Austrumeiropā, absolūti atstāja vienaldzīgus Amerikas un Rietumeiropas iedzīvotājus. Tomēr kara laikā no bada glāba griķi. Un amerikāņu literatūrā griķu pankūkas ar medu ir minētas slavenākajos darbos: “Vējiem līdzi” un “Jātnieks bez galvas”. Vārdu sakot ... Es nevaru iztikt tikai ar dažiem vārdiem par griķiem.
Griķu dzimtene ir Ķīnas dienvidi vai Tibeta. Ir pētnieki, kuri uzskata, ka šo augu (es nevaru teikt “graudaugu”, jo sējas griķi ir sūreņu dzimtas lakstaugs, kas radniecīgs rabarberiem un nepieder labībai) sāka audzēt Austrumsibīrijā un Altajā. Lai kā arī būtu, bet droši ir zināms tikai tas, ka tieši ķīnieši izgaršoja griķus, iemīlēja tos un izmanto tā, kā mums ne vienmēr ir saprotams. Debesu impērijas iedzīvotāji piešķir maģiskas īpašības griķu tējai. Vāra “melnos griķus”, kurus sauc arī par “tatarku”. Šis novārījums, kuram ir noturīgs medus aromāts, dziedina dvēseli un ķermeni. Griķu tēju dzer Japānā un Korejā. To sauc dažādi, bet to vienlīdz augstu visur vērtē ārstniecisko un garšas īpašību dēļ. Izmantot griķus kā pamatu kosmētikas maskām arī izdomāja Ķīnā. Mūsdienās šī tehnoloģija tiek plaši izmantota visā pasaulē. Bet griķu galvenā vērtība atklājas putrās.
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.18
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv