Šodien stāsts būs par pienu. Šķiet, ka cilvēcei šo produktu vajadzēja iepazīt jau ļoti sen, laikā, kad par civilizāciju vēl nebija ne runas. Bet nē. Tieši otrādi. Turklāt šodien mūsu planētas teritorijas lielākajā daļā šis produkts vispār netiek patērēts, jo cilvēka organisms to nevar pārstrādāt... Nekad nebūtu domājis.
Dabā piens paredzēts kā barība zīdītāju jaunajiem pēcnācējiem, kamēr tie nav spējīgi sagremot cita veida barību. Bioloģiski visi zīdītāji ir iekārtoti tā, ka piena sagremošanai nepieciešamais ferments veidojas tikai mazuļu organismā. Cilvēks nav izņēmums. Dabā pieauguši zīdītāji pienu nelieto. Ar cilvēku ir savādāk. Pēc nejaušas govs piena nogaršošanas cilvēkiem tā garša iepatikās. Drīz vien novērtēja arī šī produkta ārstnieciskās īpašības. Ilgu laiku cilvēkam bija jāsamierinās ar problēmām: gremošanas traucējumi, caureja, gāzes utt. To lietoja ļoti taupīgi un nelielos daudzumos. Pagāja gandrīz trīs tūkstoši gadu, līdz pieaugušajiem ģenētiskas mutācijas rezultātā parādījās nepieciešamais enzīms, taču tas nenotika visur. Piemēram, Āzijā joprojām pret pienu izturas ar lielu aizspriedumu. Japāņi un ķīnieši to gandrīz nekad neizmanto. Uzzinājuši, kā iegūt sojas vai riekstu pienu, viņi izmanto to. [..]
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.28
Attēlā: Piena kokteilis (recepte laikrakstā)
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv