Kļockas ir ēdiens, kas parādījās jau antīkajos laikos un visā pasaulē. Kulinārijas vēsturnieki nav noskaidrojuši, kurā tieši valstī dzīvoja un strādāja pavārs, kurš pagatavoja pirmās kļockas. Visticamāk, tas tā arī paliks noslēpums. Lai gan ir zināms, ka, piemēram, romieši savus “ņoki” (gnocchi) gatavoja jau pirms diviem tūkstošiem gadu. Tad šis ēdiens bija lētākais un sātīgākais. To gatavoja no miltiem un ūdens. Tam pat nepievienoja sāli. Karstās kļockas aplēja ar olīveļļu, un viss, atlika tikai baudīt vienkāršo un barojošo ēdienu. Starp citu, viena no slaveno makaronu izcelsmes versijām ir saistīta ar antīko kļocku evolūciju.
Tiklīdz kā Romas impērijā izplatījās kristīgā ticība, liesie ņoki kļuva par iecienītāko ēdienu bez gaļas. To gatavoja ceturtdienās, lai piektdien visa ģimene gavēņa dienā būtu paēdusi. Kopš tā laika mājsaimnieces Itālijā ņoki gatavo nedēļas beigās, lai gan kopš tā laika recepte ir daudz mainījusies un kļockas vairs nav liesas vārda tiešā nozīmē. Ņoki var būt gan pamatēdiens, gan piedeva vai deserts, viss atkarīgs no mērces, ar kuru tie tiek pasniegti. [..]
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.45
Attēlā: Kļockas ar biezpiena pildījumu (recepte laikrakstā)
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv